Svenska kvinnor toppar lista om trakasserier på jobbet

HR & Arbetsmiljö En global välgörenhetsorganisation har upptäckt oroväckande skillnader mellan hur kvinnor och män upplever våld och trakasserier på jobbet i alla fem nordiska länder, inklusive Sverige.

Svenska kvinnor toppar lista om trakasserier på jobbet
Ingen ska behöva bli utsatt för våld eller trakasserier på jobbet utan alla måste sträva mot nolltolerans. Foto: Adobe Stock

Lloyd’s Register Foundation presenterar resultaten i detalj i sin rapport – Safe at Work? Global experiences of violence and harassment. Baserat på hur många som svarat att de upplevt våld och trakasserier på jobbet, återfinns alla nordiska länder bland de tio länderna i toppen globalt: Sverige (37%), Finland (48%), Island (42%), Danmark (42%) och Norge (42%). Alla nordiska länder ligger avsevärt högre än det globala genomsnittet på 21%.

Lloyd’s Register Foundation World Risk Poll, som genomförs av Gallup, fann även att kvinnor i betydligt högre grad än män rapporterar upplevelser av våld och trakasserier på jobbet i alla fem nordiska länder. Skillnaden mellan män och kvinnor var 16 procent i Sverige (45% för kvinnor jämfört med 29% för män). Den största skillnaden i Norden rapporterades i Danmark där det var en 23-procentig skillnad (53% för kvinnor jämfört med 30% för män).

Undersökningen tittade också närmare på vilken typ av våld och trakasserier de svarande upplevde. Det som är vanligast både globalt och i Norden är psykiska trakasserier. I Sverige, Danmark, Norge, Finland och Island är det dock fler än genomsnittet av de som upplevt våld och trakasserier som rapporterar att det har haft en sexuell komponent (54% av de som upplevt våld och trakasserier i Sverige jämfört med 33% globalt). Med över hälften ligger Sverige tillsammans med Island (54%) i toppen bland de nordiska länderna.

Läs mer: Utbildning för bättre arbetsmiljö i besöksnäringen

Mer positivt är att datan också visar att det är vanligare i Norden än i övriga världen att berätta för någon annan om sina upplevelser. I Sverige svarade exempelvis 76% av de som upplevt våld och trakasserier på arbetsplatsen att de berättat om det för någon – exempelvis för en vän, kollega eller arbetsgivaren – jämfört med det globala genomsnittet på 52%.

Dr Sarah Cumbers, Direktör för Evidence and Insight på Lloyd’s Register Foundation, säger:

– Resultatet från vår World Risk Poll ger en oroväckande bild, särskilt vad gäller kvinnors upplevelse av sexuella trakasserier i en region som ofta upplevs ligga i framkanten av social utveckling. Det är samtidigt verkligen uppmuntrande att se att så många av dem som upplevt våld och trakasserier på jobbet i Norden har berättat om det för någon annan. Denna öppenhet kan vara direkt kopplat till att så många också berättat om sina upplevelser för oss i vår undersökning.  

– Även om det är fallet är upptäckten av ett problem bara första steget mot att göra något åt det. Vår rapport ska ses som en väckarklocka för företagsledare, myndigheter och branschorganisationer om att stora problem fortfarande existerar. Ingen ska behöva bli utsatt för våld eller trakasserier på jobbet utan alla måste sträva mot nolltolerans, avslutar Sarah Cumbers.

Hela rapporten kan laddas ner här. 

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

VD-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.