Så mycket tjänar en vd

VD-rollen En vd har givetvis en stor och viktig roll med huvudansvar för att leda verksamheten i rätt riktning. Men ger det hårda arbetet tillräcklig lön för mödan? En mängd olika parametrar bestämmer tjockleken på lönekuvertet.

Så mycket tjänar en vd
Badar du i pengar, vd? Foto: Stock Adobe

Till skillnad från kollektivsidan bestäms lön och andra förmåner till verkställande direktör individuellt. Diskussionerna förs i de flesta fall med företagets styrelse och ägarrepresentanter, där man utgår från en uppskattad värdering av bland annat komplexiteten i arbetet, personliga egenskaper, marknadens värdering av uppdraget och tillgången på tänkbara kandidater.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
VD-tidningen premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Strategiska artiklar med tips och analyser.
  • 6 fullmatade magasin årligen.
  • Tillgång till premiumnyheter på vdtidningen.se.
  • 100 procents fokus på vd-rollen.
Redan prenumerant?

– Många olika faktorer bestämmer lönenivån. Men det som ändå väger tyngst är konkurrensen på marknaden, det vill säga vad andra jämförbara bolag på marknaden kan erbjuda, säger Vincent Judas, managementkonsult på PwC med fokus på löner och belöningsprogram.

Vincent Judas, managementkonsult på PwC.

Lägst lönespridning i EU

I jämförelse med andra länder har Sverige relativt låga vd-löner och enligt Eurostats Structure of Earnings Survey till och med den minsta lönespridningen före skatt inom hela EU på generell nivå. Det är ett förhållande som förstärks ytterligare av höga och progressiva skatter.

– Den mediebild som ibland målas upp om skyhöga vd-löner stämmer inte. Det finns visserligen vd:ar på börsbolag med månadslöner i miljonklassen. Men för de flesta ser verkligheten annorlunda ut. Vd:arna har rimligt betalt, men är inte överbetalda, konstaterar Mikael Andersson, förhandlingschef på fackförbundet Akavia, som organiserar ekonomer och jurister, däribland en del i ledande befattning.

Att vd-posten per automatik inte alltid är förknippad med en topplön gäller inte sällan i mindre privatägda bolag, där lönen används som ”resårband” och varierar allt efter resultatet.

– Det är inte ovanligt att vd i dåliga tider låter bli att ta ut lön med förhoppningen om att det ska vända, förklarar Mikael Andersson.

Det är också stor skillnad mellan olika branscher, liksom mellan privat och offentlig sektor.

– De högsta cheferna inom offentlig förvaltning är sällan löneledande. Det finns till och med direktiv om begränsningar av lönerna till exempelvis generaldirektörer. Medianlönerna är höga, men ligger inte i topp, konstaterar Peder Bertilsson, lönestrateg på Ledarna.

Storlekens betydelse för lönen

En faktor som traditionellt spelat en avgörande roll för vd-lönen är storleken på bolaget, inte bara i termer av antalet medarbetare, utan även omsättning och balansomslutning.

– Ett investmentbolag kanske inte har så många anställda, men ändå en stor balansomslutning i sin portfölj, vilket avspeglas i vd-lönen, säger Vincent Judas.

Mikael Andersson, förhandlingschef på Akavia.

Men kopplingen mellan storleken på bolaget och vd-lönen är samtidigt en parameter som successivt minskat i betydelse. Framväxten av techbolagen har gjort situationen mer komplex, menar Mikael Andersson.

– Bland dessa bolag har affärsidén och framtidsutsikterna större betydelse än aktuell omsättning och resultat. Det är inte ens nödvändigt att bolaget går med vinst för att vd ska belönas med en hygglig lön, säger han.

Problem vid rekrytering

Att Sverige har en liten lönespridning är en del av vårt ”sociala kontrakt”, men kan också förorsaka vissa komplikationer, förklarar Vincent Judas. Arbetsmarknaden för top management är internationell och låga vd-löner kan ställa till med bekymmer vid rekrytering från utlandet.

– Problemen är kanske inte så stora för små och medelstora bolag. Men för de stora globala bolagen kan det bli bekymmer, säger han.

Vincent Judas, som själv har en karriär på flera företag i Schweiz bakom sig, betonar därför vikten av att bolagen i samband med en rekrytering är noga med att förklara den svenska kontexten. Sverige har visserligen liten lönespridning, men i gengäld finns ett välfärdssystem som till stor del finansieras av staten.

– För bolaget handlar det om att bygga ett narrativ om hela paketet och förklara vad det innebär att vara chef i Sverige. En vd som rekryteras från till exempel Schweiz kanske får en hälften så stor bruttolön i Sverige. Men det som är intressant är vad som är kvar på kontot när skolavgifter och sjukvårdsförsäkringar har betalats. Den svenska vd:n kanske inte behöver tjäna lika mycket som sin schweiziska kollega, men har ändå mer kvar på kontot, förklarar han.

Skillnad mellan män och kvinnor

Men skillnader i vd-löner förekommer även mellan könen. Andelen kvinnor som är chefer i näringslivet har visserligen ökat och är numera lika hög som andelen kvinnor i näringslivet totalt, det vill säga 38 procent, enligt senaste tillgängliga statistik från Svenskt Näringsliv. Det motsvarar en ökning med 21 procentenheter under 20 år.

Men på högre nivåer i organisationen är det fortfarande sämre ställt med jämställdheten. Vanligast är att kvinnor är chefer på mellanchefsnivå, där andelen kvinnor uppgår till 46 procent, medan män oftare är vd. Bland vd:ar är enbart knappt var femte person kvinna, även om andelen ökat något de senaste 20 åren, om än i lägre takt.

Trots kvinnornas frammarsch skiljer det också en del i vd-löner mellan könen. Medan männen 2022 hade en medianlön på 70 100 kronor, hade kvinnorna 61 300 kronor, enligt Statistiska Centralbyrån.

Peder Bertilsson, lönestrateg på Ledarna. Foto: Patrik Lundin

– En förklaring kan vara att en större andel kvinnor än män leder bolag som ligger nära offentligt finansierad verksamhet, till exempel inom välfärdssektorn. Och där är lönerna generellt lägre, säger Mikael Andersson.

Peder Bertilsson på Ledarna betonar vikten av fler kvinnor på ledande positioner som ett sätt att höja lönerna för kvinnliga vd:ar.

– Ju fler kvinnor på ledande befattningar, desto mer jämställda löner. Det har vi sett bland till exempel kommunchefer och -direktörer, där andelen kvinnor har ökat och lönerna nu är i stort likvärdiga mellan könen, säger han.

Nytt EU-direktiv ger transparens

Ett nytt EU-direktiv – Pay Transparency Directive – är nu på väg och har bland annat till syfte att genom ökad transparens minska diskriminering och ojämlikheter på arbetsmarknaden. Direktivet håller för närvarande på att anpassas till svensk lagstiftning och träder i kraft i juni 2026. Bolagen får med direktivet ett ansvar att ha en jämlik lönesättning, med max 5 procent löneskillnad efter beaktandet av objektiva faktorer. För att säkerställa detta måste företag rapportera till den anvisade myndigheten sina löneskillnader över den totala ersättningen. Intervall för rapporteringen kommer att variera beroende på företagets storlek.

– Detaljerna är inte klara men det finns ett beslut om minimalistisk implementering, det vill säga med så liten påverkan på lagstiftningen som möjligt, säger Peder Bertilsson.

EU-direktivet kommer ändå att innebära att jämförbarheten av löner ökar och diskrimineringen på grund av kön minskar, menar Vincent Judas.

– Problemet är bara att det för en vd-roll inte finns några direkta jämförbara positioner inom organisationen. En business controller på inköp kan ju jämföra sig med en business controller på operations. Det går alltid att jämföra med tidigare vd på bolaget, men urvalet kommer att vara begränsat, säger Vincent Judas.

Regionala skillnader jämnas ut

Även för de löneskillnader som förekommer på regional nivå kan direktivet få viss effekt, tror han. Idag är det stora regionala skillnader på vd-löner med Stockholm i topp. Men här har trenden med ökat distans- och hybridarbete på senare år starkt bidragit till att jämna ut skillnaderna.

– Även en vd kan numera jobba var som helst. En vd behöver inte längre sitta på huvudkontoret i Stockholm, utan på ett kontor i Dalarna med bibehållen lön, förklarar Vincent Judas.

Vad är då viktigt att tänka på när man som vd förhandlar om sin lön?

– Tänk på att du inte omfattas av vare sig kollektivavtal eller LAS och inte sitter lika säkert som andra medarbetare. Dessutom har du ett straffrättsligt ansvar om någonting skulle gå snett. Det är därför viktigt att du får ett gediget anställningsavtal med ett starkt ekonomiskt skydd vid uppsägning i form av både lön och andra förmåner, pension och försäkringar. Diskutera med dina professionella kontakter och gör gärna en liten marknadsundersökning för att få en uppfattning om lönenivåerna i branschen, sammanfattar Peder Bertilsson.

Fakta

Källhänvisning

Uppgifterna från SCB har hämtats från statistikdatabasen – www.statistikdatabasen.scb.se – och bygger på yrkeskoden 1120 som omfattar både verkställande direktörer och andra befattningshavare på högsta chefsnivå. 

Fakta

Så har medianlönerna utvecklats under åren

  • 2014: 53 700
  • 2015: 51 000
  • 2016: 52 600
  • 2017: 60 000
  • 2018: 60 000
  • 2019: 59 300
  • 2020: 59 000
  • 2021: 64 000
  • 2022: 69 900

Källa: SCB

Fakta

Så mycket har de i månadslön som ligger i topp respektive botten

P 10

  • 2014: 30 800
  • 2015: 29 300
  • 2016: 29 000
  • 2017: 34 000
  • 2018: 35 000
  • 2019: 31 000
  • 2020: 30 000
  • 2021: 35 000
  • 2022: 39 500

P 90

  • 2014: 123 500
  • 2015: 130 200
  • 2016: 125 000
  • 2017: 129 100
  • 2018: 135 000
  • 2019: 139 600
  • 2020: 136 400
  • 2021: 160 000
  • 2022: 156 800

Källa: SCB

Fotnot: P 10 står för de 10 procent som har lägst månadslön och P 90 för de 10 procent med högst månadslön

Fakta

Så skiljer sig medianlönerna mellan män och kvinnor

Män

  • 2014: 54 700
  • 2015: 53 900
  • 2016: 54 600
  • 2017: 60 000
  • 2018: 60 000
  • 2019: 58 000
  • 2020: 59 300
  • 2021: 65 000
  • 2022: 70 100

Kvinnor

  • 2014: 48 000
  • 2015: 46 000
  • 2016: 45 000
  • 2017: 56 000
  • 2018: 56 200
  • 2019: 65 000
  • 2020: uppgift saknas
  • 2021: 61 900
  • 2022: 61 300

Källa: SCB

Fakta

Så skiljer sig genomsnittliga månadslöner mellan olika regioner

  • Riket: 90 100
  • Stockholm: 108 800
  • Östra Mellansverige: 73 200
  • Sydsverige: 87 600
  • Västsverige: 80 200
  • Norra Mellansverige: 67 200

Källa: SCB (uppgifter för 2022)

Fakta

Så skiljer sig genomsnittslönerna efter ålder

  • 35 – 44 år: 81 800
  • 45 – 54 år: 93 900
  • 55 – 64 år: 94 300

Källa: SCB

Fakta

Så påverkar utbildningen lönerna

  • Gymnasial utbildning (högst 2 år): 60 300
  • Gymnasial utbildning (3 år): 83 000
  • Eftergymnasial utbildning (mindre än 3 år): 88 200
  • Eftergymnasial utbildning (3 år eller mer): 109 300
  • Forskarutbildning: 95 900

Källa: SCB

Fakta

Lönespridning på branschnivå 2023

P10

  • Jord- och skogsbruk: 45 000
  • Byggnadsverksamhet: 46 000
  • Transporter: 45 000
  • Handel, hotell och restaurang: 42 000
  • Tjänster & Service: 55 500
  • Industri: 58 500

Median

  • Jord- och skogsbruk: 69 500
  • Byggnadsverksamhet: 67 000
  • Transporter: 88 500
  • Handel, hotell och restaurang: 84 000
  • Tjänster & Service: 105 500
  • Industri: 113 500

P90

  • Jord- och skogsbruk: 116 500
  • Byggnadsverksamhet: 114 000
  • Transporter: 206 500
  • Handel, hotell och restaurang: 182 500
  • Tjänster & Service: 241 500
  • Industri: 225 500

Källa: Svenskt Näringsliv. Underlaget utgörs av vd:ar anslutna till Svenskt Näringsliv. Lönebegreppet avser total månadslön, inklusive fast kontant månadslön, naturaförmåner och genomsnittligt värde per månad av provision, prestationslön etc. Engångsutbetald årsbonus ingår ej.

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

VD-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.