I en tid som är mer föränderlig än någonsin, och där olika tekniker förändras i ett accelererande tempo, växer behovet av mer flexibla processer och system. Förutsättningarna finns ofta där, det största hindret är vår egen inställning – och att man bygger fel.
Dags att utveckla? – riv gamla systemet helt
Förändringsledning Många verksamhetsutvecklare är rädda för komplexitet. De låtsas att saker är enklare än de är och sätter krokben på sig själv, menar systemstrategen Lennart Wittberg – som är trött på att se hur man bygger nytt på en redan trasig grund.

Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
I sin nya bok ”Systemsyn i praktiken” trycker Lennart Wittberg på att en organisation inte bara är en rad av formella strukturer och hierarkier. Detta behöver chefer och arbetsledare i både privat och offentlig sektor aktivt reflektera kring för att lyckas skapa flexibla verksamheter.
– I dag försöker många ta fram nya modeller för resilienta organisationer, men skälet till att många företag i dag inte känner sig anpassningsbara är ju att man har byggt in hinder i verksamheten. Att man felaktigt låtsas att saker är förutsägbara och bygger strukturer utifrån det.
– Man behöver inte lägga till ännu fler modeller. Det krånglar bara till. Vi ska plocka bort alla hinder och acceptera komplexiteten, säger han.
Lennart Wittberg har en lång bakgrund som strateg, bland annat har han jobbat på Skatteverket i många år, och har sett hur förändringsrädsla kan ha en förlamande effekt.
– Det är väldigt mänskligt, för komplexa system innebär ofta att vi står inför något oförutsägbart. Det vill människor gärna undvika. Och det kan kännas bra i stunden att låtsas som att något är enklare än det faktiskt är – men verkligheten kommer ju att fortsätta vara komplex, säger han.
Gå tillbaka till kärnan
De största riskerna med felaktiga föreställningar om verkligheten är att man helt enkelt gör fel saker på arbetsplatsen.
– Man gör saker som inte leder till de uppsatta målen, vilket ju är bortkastad tid. Jag brukar citera en systemtänkare som heter Russell Ackoff. Han sa: ’Att göra fel saker bättre, innebär att man blir sämre’.
För att exemplifiera kan en organisation i sin iver att bli mer och mer produktiv och mer och mer kostnadseffektiv, helt tappa bort kvalitetstänket på vägen. Så hur ska man då göra för att bli mer omfamnande gentemot det komplexa?
– Man måste påminna sig om huvudsyftet. Varför finns vår organisation till? Vad är det vill uppnå?
Krångla inte till det
Att så många organisationer tenderar att glömma bort det ursprungliga uppdraget tror han handlar om new public management-trenden som introducerades i Sverige på 1990-talet.
– Det förhållningssättet fungerar bättre inom privat sektor. Då är det mer legitimt att fokusera mer på sin egen vinning än själva verksamheten man bedriver, men offentlig sektor ska göra nytta utanför den egna organisationen. Nu när nya mer flexibla lednings- och systemtrender har slagit igenom inom offentlig sektor, exempelvis agilt, resilient, itterativt och tillitsbaserat, byggs det ovanpå gamla statiska system och förhållningssätt.
– När man gör så blir det ännu krångligare för de anställda för att man skriver nya styrdokument men man arbetar på samma sätt som förut. Förändringen sker inte över en kafferast. Man måste vänja sig vid nya tankesätt och system gradvis, säger Lennart Wittberg.