Prioritera rätt – 3 enkla metoder

Personlig effektivitet Även om du har vilat med ena ögat öppet under ledigheten, så kan det vara mycket att överblicka första dagarna. Då är det strikt prioritering som gäller. Visma Softwares marknadschef Niclas Nässlander tipsar i sin blogg om tre bra metoder för att prioritera rätt, baserat på Stephen Coveys bok ”First Things First”.

Prioritera rätt – 3 enkla metoder
Foto: Adobe Stock

Prioritera efter brådskande/viktigt-metoden

Foto: Adobe Stock

Prioritering

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
VD-tidningen premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Strategiska artiklar med tips och analyser.
  • 6 fullmatade magasin årligen.
  • Tillgång till premiumnyheter på vdtidningen.se.
  • 100 procents fokus på vd-rollen.
Redan prenumerant?

Systemet brådskande/viktigt är en enkel metodik för att prioritera rätt. I detta system bygger du upp ett rutnät. På ena sidan sätter du Brådskande/Inte brådskande och på andra sidan Viktigt/Inte viktigt. Högst prioritet får alltså kombinationen Brådskande + Viktigt. Fokus bör enligt Stephen ligga på uppgifter som finns på viktigt-sidan.

Pick-chart-metoden

Foto: Adobe Stock

Prioritering

Förkortningen PICK står för Possible (möjligt), Implement (genomför), Challenge (utmana) och Kill (avfärda). Genom att korsa de två bedömningsgrunderna uppstår en fyrfältsmatris som vägleder en prioritering. Metoden används ofta inom produktionsintensiva bolag.

Prioritera efter affärsmålen

Foto: Adobe Stock

Prioritering

Utgå från din affärsplan och de mål bolaget har där. Därefter sätter du prioritetsordningen efter företaget, kunden och till sist du själv. Om du då har en uppgift som stödjer bolagets mål, ja då är den prio ett. Har du däremot en uppgift som bara gagnar dig. Då är det lägst prio på den.

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

Vd-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.