Moms på mobilabonnemang – hur bokför man ett mobilabonnemang?

Sponsrat av Puffer Något många inte tänker på är att det faktiskt är moms på mobilabonnemang i Sverige. Själva momssatsen för mobiltelefoni i allmänhet ligger normalt sett på 25 procent och den är avdragsgill som ingående moms för en fysisk eller juridisk person som är momsregistrerad.

Moms på mobilabonnemang – hur bokför man ett mobilabonnemang?

Fysiska och juridiska personer som inte är momsregistrerade bör bokföra den ingående momsen på det konto som används när man även bokför utgifter som gäller mobiltelefoni och allt annat som har med mobiltelefoni att göra.

En person som är momsregistrerad bör redovisa den ingående momsen på skattedeklarationen. Detta görs som “ingående moms att dra av” och anges i ruta 48 på skattedeklarationen. Utgifter för mobiltelefoni ska inte redovisas i själva skattedeklarationen för moms.

Kostnaden för mobilabonnemang i företaget är en skattemässigt avdragsgill kostnad och den bör anges som en sådan i inkomstdeklarationen.

Något annat som är viktigt att tänka på när det gäller mobiltelefoni för en näringsverksamhet, till exempel ett aktiebolag, är att ha en företagsväxel. Detta ger ett proffsigt intryck och det underlättar för kunder att komma i kontakt med rätt person på företaget när de ringer in.

Detta gäller särskilt ju fler anställda man har eftersom man då kanske också har flera olika avdelningar.

Det underlättar också för de anställda på företaget eftersom man kan ställa in växelsamtal så att samtalet når fram till rätt person eller till personer i en specifik ordning. Om personen som är inlagd som nummer ett i telefonlistan för ett aktuellt växelnummer inte kan svara så hoppar samtalet vidare till nummer två, och så vidare.

Detta innebär att man har stor kontroll över samtalsflödet och kan styra rätt samtal till rätt person. Något annat som är väldigt bra med en växel är att man kan ställa in ett automatiskt meddelande som berättar vad man gör när man inte kan svara, till exempel att man sitter i ett möte.

Bloggen

På nytt jobb

VD-tidningen

VD-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.