Klarna – Är det billigare än kreditkort?

När det kommer till online-shopping och betalningsalternativ står många inför valet mellan Klarna och traditionella kreditkort. Men vilket alternativ är mest ekonomiskt fördelaktigt? Detta kollar vi på nedan.

Klarna – Enkelhet med potentiella kostnader

Klarna har blivit populärt tack vare dess smidiga faktura- och e-faktura-betalningslösningar. Generellt sett tar Klarna inte ut några avgifter om fakturan betalas i tid. Men om betalningen försenas kan ränta och aviavgifter tillkomma. Klarnas nominella ränta är ofta konkurrenskraftig, men det är den effektiva räntan, som ligger på 21,9%  som inkluderar alla avgifter, som ger en helhetsbild av den faktiska kostnaden.

Kreditkort: Flexibilitet med varierande räntor

Kreditkort, som de utfärdade av banker eller företag som Mastercard, erbjuder ofta fördelar som rabatter och cashback. Men de kan också komma med kostnader. Uttagsavgifter och ränta varierar mellan olika kort och banker. Du kan också jämföra avgiftsfria kreditkort, vilket innebär att kortet inte har någon årsavgift.

Dessutom kan kort med många fördelar ha en högre nominell ränta. Precis som med Klarna är det viktigt att titta på den effektiva räntan för att förstå den verkliga kostnaden. Kreditkort och Klarna har en ganska lik effektiv ränta på gällande delbetalning, där kreditkort ofta ligger mellan 19 – 25%.

Bankens roll i kreditkortens räntestruktur

Banker spelar en central roll i fastställandet av ränta och avgifter för kreditkort. Många banker erbjuder också försäkringar tillsammans med kreditkort, som exempelvis avbeställningsskydd på resa, vilket kan ge ytterligare värde. Men det är viktigt att jämföra dessa fördelar med de potentiella kostnaderna.

Betalningsanmärkningar och kreditvärdighet

Oavsett om du väljer Klarna eller ett kreditkort är det viktigt att betala i tid. Försenade betalningar kan leda till betalningsanmärkningar och påverka din kreditvärdighet. Detta kan i sin tur påverka din förmåga att få lån eller andra finansiella produkter i framtiden.

Kreditkort har ofta längre räntefri period

Det är inte ovanligt att kreditkort erbjuder räntefria perioder på över 50 dagar, där Klarna har 30 dagars faktura utan ränta. 

Valet mellan Klarna och kreditkort beror på dina individuella behov och hur du hanterar dina pengar. Medan Klarna kan erbjuda enkelhet och ofta lägre initiala kostnader, kan kreditkort erbjuda belöningar som kan uppväga högre räntor. Det är viktigt att alltid vara medveten om alla avgifter och räntor för att göra ett informerat val. 

Bloggen

På nytt jobb

VD-tidningen

Vd-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.