Företagslån vs extern finansiering – fördelar och nackdelar med båda

Om du är en entreprenör tidigt i processen av att driva ett företag så är sannolikheten för att du också behöver så mycket kapital som det bara går väldigt stor. Det krävs pengar för att man i slutändan också ska ha möjlighet att tjäna pengar, och det gäller att man hittar rätt lösning för både sig själv och för bolaget.  

I den här texten så kommer vi att prata närmare kring företagslån vs extern finansiering i form av investerare. Men vi kommer inte att kunna erbjuda ett definitivt svar i den här artikeln. Målet är att ge dig som läsare en bättre inblick i de olika alternativen och vad dessa erbjuder för dig som letar efter finansiering för att ta din verksamhet till nya höjder.  Förhoppningsvis så kan den här texten hjälpa dig med att fatta ett välgrundat beslut, eller i alla fall ge dig lite inspiration och information som du kan ta med dig när du ska leta efter mer pengar att skjuta in i din verksamhet. 

Företagslån är smidiga och snabba att hantera 

En av de största fördelarna med att teckna upp sin verksamhet på företagslån är att dessa är väldigt smidiga att få igenom och inte kräver att man sitter och pitchar sin verksamhet till en lång rad olika investerare på möten. 

Samtidigt så är det långt ifrån säkert att ens företag faktiskt blir beviljat ett lån. Därför är det väldigt viktigt att se till att läsa på kring företagslån och hur dessa fungerar, samt vad som krävs för att bli beviljad på ett av dessa. Genom att vara välinformerad kring alla villkor och hur allting fungerar så ger man sig själv mycket bättre möjligheter att få ut någonting positivt när man tecknar upp sig på ett lån.  

Företagslån fungerar bättre för mindre verksamheter 

Detta är någonting som vi kommer prata mer om när det kommer till skalbarhet och liknande, men om du driver en egen firma inom konsulttjänster eller liknande där det egentligen bara är du eller max en till två anställda är företagslån oftast det bästa alternativet. 

Om ditt mål inte är att expandera över hela Sverige och vidare ut i världen så är det sällan som externa investerare är det man letar efter, samtidigt som det kommer vara svårt att få externa investerare att skriva under på att gå in med pengar när den potentiella uppsidan inte är värt risken som han eller hon tar. Om man bara behöver en mindre summa pengar för att exempelvis kunna köpa en skåpbil eller utrustning till sina anställda kan ett företagslån 

Se till att jämföra olika företagslån 

Detta är någonting som är viktigt, oavsett vilken typ av lån som man ska teckna upp sig på. Den svenska lånemarknaden av idag ger en hel del möjligheter när det kommer till långivare och som låntagare är det upp till en själv att hitta en lösning och ett avtal som fungerar väl för dig. 

Det kan vara svårt att hitta externa investerare 

Detta är någonting som man också måste hålla i åtanke, och som i sin tur också innebär att extern finansiering inte är ett alternativ för alla. Om man exempelvis driver en byggfirma, finns det en gräns på hur mycket man kan skala upp och därefter leverera värde till sina investerare. 

Det går att göra väldigt bra pengar och bli framgångsrik genom att driva en byggfirma, men någon som driver ett SaaS-bolag eller liknande har med allra största sannolikhet helt andra möjligheter att skala upp sin verksamhet i det långa loppet, och på så sätt också leverera någon form av avkastning till sina investerare. 

Fördelen, och nackdelen, med externa investerare är å ena sidan att man inte behöver göra några avbetalningar. Samtidigt så ger man också upp en del av sin framtida vinst och ägandeskap i bolaget. Därför är det viktigt att man gör avvägningen och själv kommer fram till vilken lösning som fungerar bäst och vilken summa pengar som man vill ta in från investerare. 

Företagslån innebär att man följer sin vision helt och hållet 

Ett företagslån innebär också att man som entreprenör och verksamhetsägare enbart svarar till sig själv. Externa investerare vill ofta ha ett finger med i spelet när det kommer till utvecklingen av verksamheten, då deras pengar och investeringar är på spel. Detta är någonting som kan vara fantastiskt och hjälpa ett företag att växa tack vare expertis och kompetens från externa källor. 

Men det kan samtidigt göra att det är svårt att driva sitt bolag på det sätt som man själv vill och det är inte alla som uppskattar den sortens arbetsrelation. Detta är någonting som kanske inte blir aktuellt då vissa externa investerare är nöjda med att släppa tyglarna helt och hållet, men det är någonting som trots allt kan vara värt att känna till.

Bloggen

På nytt jobb

VD-tidningen

Vd-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.