Pappersfakturor fortfarande vanligt bland småföretag

Affärerna En ny undersökning visar att fortfarande skickar var sjunde småföretagare sina fakturor som brev, trots kostnader för porto, ökad miljömedvetenhet och digitala verktyg som sköter faktureringen automatiskt.

Pappersfakturor fortfarande vanligt bland småföretag

– Att skicka fakturor digitalt är mer hållbart eftersom utsläppen från papper och transporter försvinner. Dessutom är det bättre för företagets ekonomi eftersom man får betalt snabbare, vilket är särskilt viktigt nu när coronakrisen slår hårt mot många små företag, säger Boo Gunnarson, företagarexpert på Visma som genomfört undersökning bland över 1 000 småföretagare.

Varannan småföretagare i Sverige, 53 procent, uppger att de mejlar sina fakturor som en pdf-fil. Bara var fjärde, 27 procent, väljer att fakturera via ett bokföringsprogram eller annan faktureringstjänst – trots att de som gör det slipper all manuell hantering och kan automatisera hela faktureringsprocessen.

– Faktureringen är en av de viktigaste saker en företagare behöver ha koll på. Tack vare modern teknik kan de lägga tiden på att driva och utveckla företaget i stället för att frankera, skriva ut och posta fakturor. Det tjänar såväl företaget som samhället och miljön på, konstaterar Boo Gunnarson.

Dagens system för digital fakturering gör det möjligt att skicka fakturor direkt till kunder oavsett hur mottagningen ser ut.

I Sverige finns i dag drygt en miljon registrerade företag. Av dessa är den stora majoriteten små bolag med upp till nio anställda.

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

Vd-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.