Ny svensk forskningsrapport om policy och ekonomi i coronatider

Affärerna I en omfattande rapport från forskare anslutna till Handelshögskolan i Stockholm diskuteras det kring hur det kommer sig att Sverige agerat annorlunda än andra jämförbara länder under coronakrisen.

Ny svensk forskningsrapport om policy och ekonomi i coronatider

Det har gått ett drygt kvartal sedan det blev klarlagt att coronaviruset nått allmän spridning i Sverige. Sedan dess har viruset dominerat samhällsdebatten. Nu lanseras genom Handelshögskolan en omfattande forskningsbaserad rapport om ekonomi, näringsliv och politik. Den erbjuder ett solitt akademiskt perspektiv, oberoende av både politiska aktörer och intresseorganisationer.

Rapporten innehåller fler än 40 artiklar av ett 50-tal välrenommerade forskare – bland dem Sara Rosengren, professor i företagsekonomi och chef för Center for Retailing och Tore Ellingsen, professor i nationalekonomi, och ledamot i Kommittén för Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne.

Rapporten samlar ett brett spektrum av akademiska idéer och perspektiv i hopp om att hjälpa beslutsfattare inom olika sektorer förstå coronavirusets följdeffekter. Den täcker in en mängd olika ämnen, däribland Sveriges politiska beslutsfattande under coronakrisen, våld i nära relationer, metoder för att förebygga splittring i kristider, detaljhandelns utveckling, framtidens utbildning, ledarskap och mycket mer. Artiklarna kommer att publiceras på skolans webbplats under hela sommaren, med början den 15 juni. I september släpps hela rapporten i bokformat av Stockholm School of Economics Institute for Research (SIR).

– Detta är en rapport som inte bara handlar om ekonomi, utan om hur ekonomiska frågor är en grundläggande del av samhället som helhet. Rapportarbetet har varit ett sätt för oss att ta ansvar som forskningsinstitution. Vår ansats att integrera olika perspektiv i rapporten visar vad en handelshögskola kan tillföra i dag, säger Lars Strannegård, rektor för Handelshögskolan.

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

VD-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.