Ny lag om utländska investeringar

Affärerna Regeringen har utsett Inspektionen för strategiska produkter (ISP) till granskningsmyndighet enligt en ny lag om granskning av utländska direktinvesteringar.

Ny lag om utländska investeringar
Lagen om granskning av utländska direktinvesteringar och MSB:s föreskrifter träder i kraft den 1 december. Foto: Adobe Stock

ISP får därigenom möjlighet att granska utländska direktinvesteringar i svenska företag som bedriver skyddsvärd verksamhet.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
VD-tidningen premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Strategiska artiklar med tips och analyser.
  • 6 fullmatade magasin årligen.
  • Tillgång till premiumnyheter på vdtidningen.se.
  • 100 procents fokus på vd-rollen.
Redan prenumerant?

Enligt förordningen ska Försvarsmakten, Försvarets materielverk, Kommerskollegium, MSB och Säkerhetspolisen samverka med ISP vid dess granskningar. MSB får dessutom meddela föreskrifter om vilka samhällsviktiga verksamheter som ska omfattas av lagen.

– MSB har under en längre tid arbetat med ett förslag till föreskrifter om vilka samhällsviktiga verksamheter som ska omfattas av den nya lagen, säger Fredric Stany, chef för enheten för försörjningsberedskap vid MSB.

Lagen om granskning av utländska direktinvesteringar och MSB:s föreskrifter träder i kraft den 1 december.

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

Vd-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.