Krångligare att delta i offentliga upphandlingar

Upphandling Nästan hälften av alla företag tycker att det har blivit krångligare att delta i offentlig upphandling, det visar rapporten Offentlig upphandling och småföretag, utgiven av Företagarna.

Krångligare att delta i offentliga upphandlingar
Krångligheten består framför allt i för många och irrelevanta krav på företaget. Foto: Adobe Stock

96 procent av Sveriges företag har under 10 anställda, men enligt Företagarnas nysläppta rapport Offentlig upphandling och småföretag har endast 32 procent av Sveriges småföretag deltagit i en offentlig upphandling. Det är förvisso en ökning med fem procentenheter jämfört med den senaste undersökningen 2015.

− Många småföretag står i kön utanför klubben och nu har lyckligtvis några till fått komma in i värmen. Ökningen från 27 till 32 procent är inte gigantisk men det är ett hopp i rätt riktning, i och med att det tidigare har stått still sedan vi började göra dessa undersökningar för 15 år sedan, säger Magnus Johansson, Företagarnas expert på offentlig upphandling.   

Blivit krångligare

Hela 48 procent av småföretagen anser att det har blivit krångligare att delta i offentlig upphandling. Krångligheten består framför allt i för många och irrelevanta krav på företaget. 73 procent av småföretagen tycker att det ofta ställt irrelevanta krav på det som upphandlas. 

− Kraven kan handla om irrelevanta akademiska examina, krav på onödiga certifieringar eller komplicerade kvalitetsledningssystem som små företag inte kan hantera. De stora jättarna har hela avdelningar som kan hantera administrationen kring dessa regelverk medan mindre företag endast kan och bör fokusera på det de är bra på − sin kärnverksamhet, konstaterar Magnus Johansson. 

Den 1 februari 2022 infördes nya regler i upphandlingslagarna under EU:s tröskelvärden, de så kallade icke-direktivstyrda bestämmelserna. Utgångspunkten i lagstiftningsarbetet var att förenkla regelverket och många bestämmelser togs bort eller gjordes mer flexibla.  

− Vi applåderar alla åtgärder som syftar till att minska regelkrånglet men resultatet i denna undersökning visar att det uppenbarligen inte gett genomslag i verkligheten än, i alla fall inte i denna undersökning, säger Magnus Johansson. 

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

Vd-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.