Nuiteqs skrattretande tillväxtresa

Tillväxt Företaget Nuiteq i Skellefteå har flera gånger blivit prisat för sin snabba tillväxt. Grundaren Harry van der Veens motto ”En dag utan skratt är en bortkastad dag” genomsyrar hela företagets verksamhet.

Nuiteqs skrattretande tillväxtresa
Foto: Jonas Westling

2020 placerade sig Nuiteq på Financial Times topplista över de 1 000 europeiska företag som hade den högsta sammansatta årliga tillväxttakten mellan 2015 och 2018. Nuiteqs omsättning hade under dessa år ökat från 5,7 miljoner till 20,8 miljoner kronor.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
VD-tidningen premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Strategiska artiklar med tips och analyser.
  • 6 fullmatade magasin årligen.
  • Tillgång till premiumnyheter på vdtidningen.se.
  • 100 procents fokus på vd-rollen.
Redan prenumerant?

Nuiteq och grundaren Harry van der Veen har också vunnit priser både internationellt, nationellt och lokalt för sitt företagande och sin snabba tillväxt. De har till exempel vunnit regionfinalen i EY Entrepreneur of the Year och hamnat på Almis tillväxtlista i Västerbotten och Harry van der Veen, som ursprungligen kommer från den lilla staden Rotstergaast i Nederländerna men idag bor i Skellefteå, utsågs 2021 till Årets Nybyggare i Västerbotten.

Fakta

Harrys 6 tips till företag som vill växa

  1. Satsa på proffs i styrelsen som passar in i företagets aktuella tillväxtfas.
  2. Bygg allianser med dina partners.
  3. Glöm inte säljet.
  4. Rekrytera kunniga medarbetare som kompletterar varandra.
  5. Ha roligt.
  6. Var ödmjuk inför framtida utmaningar. Tänk långsiktigt.

Bland de första i världen

Men bäst att börja från början med företagets tillväxtresa. Redan 2006, innan iPhone hade nått marknaden, blev studenten Harry van der Veen en av de första i världen som tog fram en pekskärm som kunde användas av flera användare samtidigt. Inspiration till detta fick han genom att se en video på YouTube med den amerikanske datavetenskapsmannen Jeff Han som pratade om att använda flera fingrar för att agera med en skärm, vilket inte var möjligt då. Bara två veckor efter att ha sett videon hade Harry van der Veen skapat sin egen ”multi user touch screen”.

Det har varit oerhört viktigt för vår tillväxtresa att ha rätt personer som jag kunnat bolla idéer av olika slag med. Det har sparat oss mycket pengar att undvika onödiga misstag.

– Min dröm var att förändra hur människor interagerar med teknologi. Jag tror på en värld där alla kan delta, dela med sig, lära sig och få inspiration genom smartare interaktion utan digitala gränser, berättar han.

Harry van der Veen studerade kommunikation, multimedia och design i Nederländerna. Där grundade han en onlinecommunity där tusentals människor anslöt sig för att dela idéer om hur man skapar hårdvara och mjukvara kring denna multitouchteknik. 

Harry van der Veen är grundare och vd för tillväxtraketen Nuiteq med säte i Skellefteå. Foto: Jonas Westling

Via denna community kom han i kontakt med professorn Johannes Hirche vid Luleå tekniska universitet i Skellefteå. Professorn berättade att det fanns en liten grupp studenter som ville arbeta med ett liknande projekt på universitetet. Harry van der Veen lockades på så sätt till Skellefteå för ett samarbete kring hans examensarbete i multitouch-teknologi.

Blev förälskad i Skellefteå

Egentligen hade Harry van der Veen bara tänkt stanna tre månader i Skellefteå för att kunna erhålla sin fil.kand. i multimedia som var en del av ett holländskt program, Communication, Multimedia & Design.

Men samarbetet blev så lyckat, tekniken hade väckt stort intresse och han trivdes så bra i Skellefteå att Harry van der Veen som 25-åring i juni 2007 valde att grunda företaget Nuiteq (Natural User Interface Technologies AB) här och slå ner sina bopålar.

– Jag blev förälskad i Sverige och Skellefteå och stannade kvar, berättar han.

I Skellefteå bor han nu med sin fru Erika, två bonusbarn, William, 22, and Emelie, 20, och katterna Snowflake (som också är namnet på ett av Nuiteqs program) och Willow.

Investerade i Nuiteq

Harry van der Veen nådde ut med information om vad han höll på med vid Campus Skellefteå i hela världen genom en personlig blogg och stora teknikföretag i USA, amerikanska militären och rika individer från Mellanöstern blev intresserade av Nuiteqs utveckling av mjukvara för pekskärmar och ville köpa teknologin.

Ganska tidigt efter starten valde Sparbanksstiftelsen Norrlands Riskkapitalstiftelse att investera i Nuiteq och några år senare gjorde också Inlandsinnovation det.

– De såg vår potential och vi behövde kapital för att kunna anställa fler utvecklare av mjukvara och säljare.

Samarbetet med universitet där allt började har också fortsatt genom åren. Nuiteq erbjuder studenterna exjobb och projekt så att de kan arbeta i en företagsmiljö.

– Detta har varit en grundsten i vår tillväxtresa. Alla våra mjukvaruutvecklare i Skellefteå har gått på Luleå tekniska universitet och de håller mycket hög internationell klass, säger Harry van der Veen.

Han betonar också betydelsen av att universitetet gav dem möjligheten att använda en lokal, maskiner och kontorsutrymmen under terminen och utanför skolsäsongen. Vid uppstart tillhandahöll universitetet även en del ekonomiska resurser för att kunna visa upp sin teknik på en mässa i Stockholm.

Gör roligare möten

Samtidigt som Nuiteq lanserade sina pekskärmar kom också Apple och Microsoft med liknande lösningar så konkurrensen blev redan från starten hård.

– Men vi hade hittat vår nisch där vi kunde erbjuda bättre lösningar än jättarna. Med vår mjukvara fokuserar vi på utbildning där vår teknik kan göra lektioner och möten roligare. Vad vi skapar är helt enkelt lösningar som gör det lättare för skolor, företag och statliga organisationer att samarbeta på ett smartare och mänskligare sätt.

Det handlar då bland annat om videokonferenser och interaktiva whiteboardtavlor.

Nya lokaler

2017 hade företaget växt ur sina lokaler på Campus Skellefteå. De skaffade nya på området och fördubblade ytan för att kunna växa.

– Jag anlitade då en inredningsarkitekt för att få till ett levande kontor som jag och mina medarbetare skulle trivas i. Lokalerna skulle andas hi tech, innovation och Norrland.

Harrys van der Veens motto är ”En dag utan skratt är en bortkastad dag” vilket också avspeglar sig i den goda stämningen bland de anställda på kontoret i Skellefteå.

Harry van der Veen har satsat på att skapa strategiska allianser med sina partners. Foto: Jonas Westling

Styrelseproffs

Under hela tillväxtresan har Harry van der Veen haft styrelseproffs som ordförande och även externa styrelseledamöter med olika kompetenser. Dessa har växlat beroende på vilken fas i utvecklingen företaget varit inne i.

– Det har varit oerhört viktigt för vår tillväxtresa att ha rätt personer som jag kunnat bolla idéer av olika slag med. Det har sparat oss mycket pengar att undvika onödiga misstag.

Harry van der Veen har också satsat på att skapa strategiska allianser med sina partners för att kunna växa tillsammans med dem.

– När jag startade företaget hade jag faktiskt trott att det skulle gå ännu fortare, men vi var pionjärer när det gällde våra produkter så marknaden var inte riktigt mogen. Nu har den till sist kommit i kapp oss, säger Harry van der Veen.

Ny ägare

Under årens lopp har Harry van der Veen plockat in en del nya delägare i form av affärsänglar som passat in i den då aktuella bilden för företaget. I januari 2023 blev så Nuiteq uppköpt av det världsledande elektronikföretaget Clear Touch i Greenville, South Carolina.

– Vi hade arbetat tillsammans i tio år och jag visste att det skulle bli en bra lösning med en stabil ägare som också vuxit mycket under de senaste åren.

Clear Touch har stort fokus på klassrum, där bolagets interaktiva skärmteknik oftast används ihop med Nuiteqs produkter.

Harry van der Veen konstaterar att inte mycket har förändrats sedan ägarbytet.

– Jag har fortsatt som vd och styrelseledamot och målet är att Nuiteq ska växa ytterligare.

Harry van der Veen är också mycket aktiv i andra sammanhang, inom samhället och företagsvärlden. Foto: Jonas Westling

Expanderar igen

När Nuiteq startades var de fem anställda som hade 5 000 kronor var i månadslön. Siffran har nu ökat till 40, varav hälften finns i Sverige på kontoren i Skellefteå, Umeå, Luleå och Stockholm, resterande sitter i USA, Indien, Brasilien, Kanada, Tyskland och Dominikanska republiken. Idag används deras produkter av skolor och företag i 70 länder.

– Vi har legat på samma bemanning och en omsättning på drygt 30 miljoner kronor under de senaste åren men nu med Clear Touch i ryggen expanderar vi igen och anställer i år några fler säljare. Från början var det bara jag som sålde men undan för undan har vi blivit fler som sysslar med detta vilket är nödvändigt för att kunna utvecklas.

Även om det går bra nu så vet man aldrig vad som händer i framtiden. Det gäller att hela tiden planera långsiktigt.

Han betonar vikten av att som företagare vara ödmjuk.

– Även om det går bra nu så vet man aldrig vad som händer i framtiden. Det gäller att hela tiden planera långsiktigt.

För två år sedan bytte Nuiteq helt affärsmodell.

– Tidigare sålde vi licenser men nu har vi gått över till prenumerationer vilket är helt rätt med vår typ av produkter.

Harry van der Veen är också mycket aktiv i andra sammanhang, inom samhället och företagsvärlden. Han är bland annat mentor åt startups och investerar också i andra nya företag för att hjälpa dem på traven i början.

– Jag vill bjuda tillbaka till samhället så mycket jag bara kan för allt det stöd som jag själv fått genom åren, avslutar han.

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

VD-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.