Nedskärningar väntar för arkitekt- och ingenjörsföretagen

Branschbekymmer Innovationssektorns tillväxtprognoser är dystra, visar rapporten "Investeringssignalen" från Innovationsföretagen.

Nedskärningar väntar för arkitekt- och ingenjörsföretagen
Foto: Stock Adobe

40 procent av arkitekt- och ingenjörsföretagen räknar med att få en minskad orderingång kommande år, men allra värst nedgång spår teknikkonsultföretagen, där motsvarande siffra är 45 procent. I rapporten förklaras prognosen med den negativa utvecklingen på bostadsmarknaden.

– Den osäkra ekonomiska situationen, både på nationell och internationell nivå, påverkar beslut om nya investeringar och utvecklingsprojekt. Det bidrar till att många projekt pausas, särskilt inom byggsektorn, kommenterar Elin Lydahl, förbundsdirektör på Innovationsföretagen.

Gasa sig ur krisen

Drygt hälften av arkitektföretagen uppger att de har behövt minska sin personalstyrka det senaste halvåret och en dryg femtedel av arkitektföretagen uppger att de behöver säga upp medarbetare kommande halvår. Det är långt mycket hårdare åtstramningar än vad företagen planerat. Inom teknikkonsultföretagen vill man i stället gasa sig ut genom krisen. Där uppger 60 procent av företagen att de vill nyanställa kommande halvår, på grund av en växande kompetensbrist. Det totala anställningsbehovet hos innovationssektorn det kommande halvåret väntas vara cirka 3100 personer.

– Den minskade efterfrågan från bostadssektorn har en stor negativ inverkan på många av våra medlemsföretag och att nedgången nu har spridit sig även till teknikkonsultföretagen är oroande och kan vara ett tecken på att byggkrisen kommer dra ut på tiden, säger Elin Lydahl.

I rapporten fastslår Innovationsföretagen att det behövs långsiktiga reformer för att undvika en långdragen lågkonjunktur – bland annat för att höja kvaliteten i ingenjörsutbildningarna och främja företagens investeringar i forskning och innovation.

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

VD-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.