Modern teknik ger småföretagare smidigare vardag

IT En ny undersökning från Visma visar att bland småföretagare uppger två av tre, 67 procent, att de kan sköta företagets administration från annat håll än arbetsplatsen tack vare webbaserade lösningar.

Modern teknik ger småföretagare smidigare vardag

– En stor fördel med dagens moderna teknik är just flexibiliteten, att du kan jobba med ditt företag när och var det passar dig. Det är lättare än någonsin för småföretagare att få livspusslet att gå ihop, säger Boo Gunnarson, företagarexpert på Visma Spcs.

Vismas undersökning visar att många småföretagare under dagtid även sköter andra sysslor än de som rör företaget. På frågan om de har gjort privata sysslor under kontorstid det senaste året svarade majoriteten att de har gjort det. Av småföretagarna svarar 65 procent att de har gått till tandläkaren eller läkaren, 56 procent att de har handlat, 41 procent att de har tränat och 25 procent att de har lämnat och hämtat barn på förskolan.

Att kunna sköta faktureringen i väntrummet hos läkaren eller göra inköp på bussen till hämtningen på förskolan innebär en stor frihet för många. Hela åtta av tio småföretagare i undersökningen, 85 procent, uppskattar möjligheten att kunna sköta privata sysslor på dagtid och tycker att det hjälper dem att få en smidigare vardag. Bara 4 procent uppger att det stressar dem att kunna utföra andra sysslor under kontorstid.

– Digitaliseringen innebär stora möjligheter för små och medelstora företag. Utöver en mer flexibel vardag kan de öka sin effektivitet och spara tid som kan läggas på att utveckla affärerna istället. Numera når man lätt ut till helt andra marknader än tidigare och det är enklare att utveckla smarta produkter och tjänster, konstaterar Boo Gunnarson.

Undersökningen genomfördes via e-post till omkring 18 000 småföretag. Sammanlagt svarade 965 företag på frågorna.

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

Vd-tidningen Premium

För dig som har 100 procents fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.