I nöd och lust

Krönika Sommaren har susat förbi och vi har återigen passerat den tid på året då flest par valt att klä upp eller ut sig, trånandes kallat in gäster eller inte, bokat den form av officiant som känts rätt, listat önskningar från presentbutiker och gynnat resebranschen med att hand i hand upptäcka nytt som nya äkta makar.

I nöd och lust
Helena von der Esch är krönikör på Vd-tidningen.

Det är en hel del att stå i för de cirka 50  000 personer som årligen gifter sig och lovar att älska i nöd och i lust. I alla fall för runt 25  000 av dem.

Bland mina kollegor finns det några som när pollensäsongen sätter igång på vårkanten får en bekymrad min. Av erfarenhet vet de hur mycket arbete som görs runt om i landet för att den där dagen ska bli helt perfekt. Allt ska klaffa – veck och krås, tårtor och glas, transporter och bokningar. Men kollegorna får inte alltid vara med i förberedelserna till firandet och av erfarenhet vet de att de sannolikt kommer bli inbjudna till den bittra efterfesten 11,7 år senare. När skilsmässan är ett faktum. Jag tänker på juristerna med expertis i familjerätt. De som skulle rekommendera att sitta ned och tala med det blivande paret om hur de känner för det man äger var för sig, det man kommer att äga tillsammans och på vilken grund det gemensamma livet ska skapas och frodas för allra bästa förutsättningar. De talar om det romantiska i att skapa fundamentet för det gemensamma livet, eller laget som de gärna kallar det. Vi som nu står hand i hand enade mot världen och planerar att sätta drömmar, bo och barn till världen. De talar om att det är härligt att sätta ramar för vad som är mitt, ditt och vårt på det sätt som bara de lyckliga tu kan känna. Det som inte ens juristen vare sig kan eller bör känna åt paret. Juristens enda uppgift är att se till att avtalet håller juridiskt och ett bra planerat äktenskapsförord är som en försäkring. Det märks om det kommer en dag då det behöver användas.

För en skilsmässa kan ha konsekvenser för så många fler. Jag tänker särskilt på de som äger familjeföretag tillsammans utan avtal för enskild egendom. Aktier som tillfallit genom gåva eller arv inom företagarfamiljen och plötsligt hamnar i en bodelning. Det kan bli en rad bekymrade miner och en dyrköpt läxa när en skilsmässa gör att ex-maken plötsligt står som ägare till aktierna i familjeföretaget – i den familj man haft för avsikt att skilja sig ifrån.

Ett äktenskapsförord är ett juridiskt avtal som andas kärlek, samförstånd och samspel till hjälp den dagen detta inte längre mäktar med att råda. För när livet inte blir med den partner man tänkt sig då kan det åtminstone bli som man juridiskt tänkt sig. Vi planerar med lust för att undvika nöd, om lusten en dag också susat förbi.

Fakta

Helena von der Esch

Senior Family Advisor, Nordic Sustainable Ownership Center, Formue.

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

VD-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.