Konkurserna fortsätter öka

Ekonomi Antalet konkurser fortsätter öka. Under april ökade de med 68 procent jämfört med i fjol, enligt UC.

Konkurserna fortsätter öka
Konkurserna ökar. Foto: Adobe Stock

Utvecklingen visar att det är allt fler större företag som går i konkurs. Det är främst eftersläpande effekter av pandemin samt ekonomisk brottslighet som gör att företagen inte klarar av att hålla sig flytande.

Enligt ett UC så ökade antalet konkurser inom samtliga av de tio största branscherna totalt med 68 procent i april. Tuffast har företag inom bevaknings och fastighetsservice med 185 procents ökning. Här menar UC att det kan finnas en ökad sannolikhet för att en del av dessa konkurser är kopplad till ekonomisk brottslighet. Information och kommunikation, där IT-konsulttjänster ingår, hade det också tufft med en ökning på 167 procent, hotell- och restaurang med 74 procents ökning och byggindustrin med 54 procent. I mars minskade antalet konkurser i handeln men ligger återigen på en högre nivå med 72 procents ökning.

Under pandemiåren fick 16 596 företag anstånd med att betala arbetsgivaravgifter och skatt motsvarande 38,2 miljarder kronor, enligt ett pressmeddelande från UC. En tiondel av dessa skulder har ännu inte betalats tillbaka och här finns stor risk för ytterligare konkurser.

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

VD-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.