Företagen oroliga för företagskapningar

Cyberbrott Företagskapningar är något som över hälften av företagen oroas över. Det visar en undersökning som Stockholms Handelskammare gjort.

Företagen oroliga för företagskapningar
Fredrik Erfelt

Undersökningen, där 300 företagsledare från Stockholms och Uppsala län tillfrågas, visar också att sju av tio företagsledare är oroliga över IT-brott som till exempel cyberattacker och dataintrång.

55 procent av företagen är oroliga över företagskapningar, som till exempel ID-kapningar och olovliga övertaganden av företag. Fyra av tio företag uppger också att de utsatts för brott de senaste fem åren och ett av tio företag uppger att de redan har utsatts för otillåten påverkan.

– Sverige och det svenska näringslivet ligger långt fram i digitalisering. Samtidigt är vi sårbara när det kommer till cybersäkerhet, säger Fredrik Erfelt, biträdande näringspolitisk chef på Stockholms Handelskammare.

Enligt siffror från polisens nationella bedrägericentrum utgör bedrägeribrotten numera gängens viktigaste inkomstkälla. Brottsvinsterna från bedrägerier uppgick till omkring 5,8 miljarder kronor under år 2022.

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

Vd-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.