Doktorn ordinerar: Var en mänsklig vd – för allas hälsa

VD-rollen Nästa gång du överväger att skjuta upp träningen, hoppa över lunchen eller svara på mejl sent på kvällen – tänk på att ditt eget välmående är en investering i företagets framgång.

Doktorn ordinerar: Var en mänsklig vd – för allas hälsa
”Ta hand om organisationen genom att ta hand om dig själv” är Anders Böhn Rydells budskap till vd:n. Själv är han organisationskonsult och leg. psykolog. Foto: Zelda Ringström

Ett stort forskningsprojekt vid Institutet för Näringslivsforskning (CEO Health, 2023) visade att hälsa, särskilt mental hälsa, är avgörande både för att bli och för att stanna kvar som vd. Ohälsa hos vd:n kan påverka företagets lönsamhet negativt, särskilt i mindre bolag, och leder dessutom ofta till att vd:n avgår. Forskarna i studien betonade vikten av att företag prioriterar vd:ns hälsa, som en del av långsiktig företagsstyrning.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
VD-tidningen premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Strategiska artiklar med tips och analyser.
  • 6 fullmatade magasin årligen.
  • Tillgång till premiumnyheter på vdtidningen.se.
  • 100 procents fokus på vd-rollen.
Redan prenumerant?

Så hur kan då du som vd själv tänka för att ta hand om din hälsa? Anders Böhn-Rydell, legitimerad psykolog och specialist inom organisationspsykologi, lyfter vikten av att ta frågan på allvar för att vd:n ska lyckas bygga ett hållbart och framgångsrikt ledarskap.

– Om ledarskiktet inte mår bra, då påverkar det ledarens förmåga att leda, säger han. En stressad vd kan uppvisa sämre beslutsfattande, tunnelseende och mindre förmåga att lyssna och bemöta andra. Det påverkar inte bara relationerna i organisationen utan också företagets leveranskvalitet.

Tidiga tecken på ohälsa

Irritabilitet, sömnsvårigheter och en känsla av att ständigt vara uppvarvad är några varningssignaler på ohälsa som Anders Böhn-Rydell menar att både vd:ar och deras medarbetare bör vara uppmärksamma på.

– När man börjar tappa hungerkänslorna, stressar med maten eller helt enkelt inte känner sig hungrig längre, är det ofta ett tecken på att något inte står rätt till. Feedback från nära och kära kan också vara en viktig vägledning, säger han.

För att förebygga ohälsa krävs egenomsorg, men det är lätt att även detta blir en prestationspress. Många vd:ar är tävlings- och prestationsinriktade; en egenskap som kan ha tjänat dem väl men som blir en black om foten om egenomsorgen tillåts bli ännu ett prestationsmoment, menar Anders Böhn-Rydell. Visst, cykla till jobbet om det får dig att må bra. Men swishar du fram genom stan i ditt lycraställ och klockar resvägen på minuten är det sannolikt inte hälsan som står i centrum.

–När egenomsorg omvandlas till tävling förlorar den sitt syfte. Det är viktigt att tänka på att ta hand om sig själv utan att göra det till ännu ett krav.

Vd:ns roll som förebild

Det talas mycket om hållbarhet, och god hälsa är verkligen detsamma som hållbarhet – både för dig som vd och för organisationen du leder. Att prioritera egenomsorg är inte bara viktigt för dig som individ, utan även för organisationens långsiktiga framgång.

– Ingen behöver en vd som är i dåligt skick – inte medarbetarna, inte kunderna och inte familjen. Ska vi vara hållbara och relevanta i längden måste vi hålla våra verktyg i gott skick så att vi kan leverera, säger Anders Böhn-Rydell.

Genom att visa hela din ledning att du prioriterar din hälsa inspirerar du dem att i sin tur föra en kultur vidare som i slutändan kommer att gynna den verksamhet du är satt att leda, menar han.

Ett annat begrepp som ofta lyfts är psykologisk trygghet. För att bygga en kultur där hälsa prioriteras är det viktigt att skapa en miljö där medarbetare vågar be om hjälp och erkänna misstag utan rädsla för repressalier. Här finns kan finnas riskbeteenden hos ledningen som kan sätta käppar i hjulet. Två egenskaper du som vd bör vara uppmärksam med att du inte för vidare i organisationen är perfektionism och självtillräcklighet, förklarar han.

– Perfektionism är ett evighetsarbete som ofta leder till utbrändhet, medan självtillräcklighet gör det svårt att skapa en hjälpsamhetskultur.

Psykologisk trygghet är hälsofrämjande

Anders Böhn-Rydell föreslår att vd:ar aktivt arbetar för att främja psykologisk trygghet. Det är inte bara bra för verksamheten i stort, utan även för dig som vd. Att våga visa sig mänsklig och inte vara tvungen att framstå som en allvetande superhjälte lyfter mycket press från axlarna. Han arbetar själv med konkreta övningar i ledningsgrupper för att bygga en sådan kultur.

– På ledningsmöten kan man till exempel avsätta några minuter för att dela med sig av egna ”blunders”. Det blir ett sätt att visa på egna brister och öppnar för organisatoriskt lärande, säger han.

Han föreslår även att skapa struktur för hjälpsamhetskultur, till exempel genom att låta ledningsgruppen arbeta med konkreta och aktuella dilemman där de tillsammans hittar lösningar eller förhållningssätt. Detta sänker ångesten över att behöva lösa allt själv. Det är viktigt att du som vd går före i dessa sammanhang och att du vågar sänka garden. Som sagt – det här är inte en kultur för en vd som vill vara superhjälte. Men det är en kultur för vd:n som vill vara hållbar i en hållbar och framgångsrik organisation, menar Anders Böhn-Rydell.

Tips! Anders Böhn-Rydell talar om hur du får ledningsgruppen att fungera som ett team på Ledningsgruppsdagen i Stockholm den 30 januari. Läs mer och säkra din plats här!

Fakta

Så jobbar du med psykologisk trygghet i ledningsgruppen

Psykologisk trygghet främjar hälsan för både vd:n och medarbetarna, enligt Anders Böhn-Rydell. Så här kan en trygghetsbyggande övning i ledningsgruppen gå till:

Avsätt en stund under varje möte för att dela med sig av ”blunders”. Det är lämpligt att vd:n går först. Sedan får ett par personer per möte dela med sig av var sin blunder.

Välj en blunder som på riktigt fick negativa konsekvenser. Känns det olämpligt eller osäkert med ett exempel som rör aktuell verksamhet kan du välja något ur din tidigare karriär. Huvudsaken är att blundern – eller misstaget skapade reella problem för dig själv och/eller för din omgivning.

”Blunderpresentatören” berättar om sin blunder i cirka fem minuter, så att man hinner sätta in den i ett sammanhang. Inkludera också vad du lärt dig av erfarenheterna kopplat till aktuell blunder. Öppna sedan för följdfrågor från övriga mötesmedlemmar. Reflektera också tillsammans kring vilka generella lärdomar ni kan göra som grupp och organisation.

Den här övningen lämpar sig också för dina chefer att ta med sig till sina medarbetargrupper. Utmärkt för att bygga en hälsofrämjande kultur där man ser misstag som något man kan lära sig av, i stället för att deppa ihop i en hämmande repressalieskräck.


Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

VD-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.