Så länge ska du stanna som vd

Vd-rollen Att vara vd innebär att styra skeppet genom både lugna och stormiga hav. Men hur länge ska man stanna vid rodret innan man överväger att byta kurs? Andreas Miller och Anna Rydbacken ger sina bästa råd.

Så länge ska du stanna som vd
Andreas Miller på Ledarna och Anna Rydbacken på Signpost ger råd till vd:n som funderar på att lämna. Foto: Adobe Stock/Pressbild.

Det finns inget enkelt svar på frågan om en vd:s bäst före-datum. Det handlar om vilken typ av företag man leder, dess specifika utmaningar och behovet av förnyad kompetens. Det påverkas också av vd:ns personlighet, drivkrafter och karriärmål. Har din utvecklingspotential nått sin topp? Känner du att de spännande utmaningarna har ebbat ut och att det är dags för nya erfarenheter?

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
VD-tidningen premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Strategiska artiklar med tips och analyser.
  • 6 fullmatade magasin årligen.
  • Tillgång till premiumnyheter på vdtidningen.se.
  • 100 procents fokus på vd-rollen.
Redan prenumerant?

Här gäller det att fråga sig vilken typ av vd man är men också vilket typ av ledarskap man trivs med, menar Andreas Miller, förbundsordförande på fackförbundet Ledarna.

– Är man en vd som vill driva tillväxt och stanna i tre till fem år för att sedan gå vidare, eller vill man stabilisera, bygga organiskt och kanske vara kvar i fem till tio år? Det handlar också om en dialog mellan styrelsen och vd:n. Vad ser styrelsen för behov? Är det rätt vd som de har just nu, eller behöver man byta? säger han.

Anna Rydbacken, vd, partner och seniorkonsult på Signpost, betonar att det kan vara svårt att upptäcka när ens ”bäst före-datum” närmar sig när man befinner sig mitt i en process. Därför är det värdefullt att i förväg fastställa vissa kontrollpunkter och utvärdera sin situation utifrån dem.

Se över behovet

– Det klassiska exemplet är en mycket skicklig startup-vd som inte nödvändigtvis är rätt person att leda bolaget i nästa utvecklingsfas. Eller att man själv helt enkelt inte tycker att det är kul. Bäst före-datumet handlar därför ofta mer om kopplingen till specifika aktiviteter än en exakt tidpunkt.

Det finns aldrig någon bestämd tid för hur länge man ska eller bör vara vd för ett bolag. Byter man för ofta riskerar man att uppfattas som instabil eller sakna engagemang, eftersom motivet bakom bytena kan vara svårt att förstå. Täta byten kan väcka frågor hos framtida arbetsgivare och investerare om varför engagemanget inte är långvarigt, vilket kan påverka chanserna till nästa vd-roll. Stannar man däremot för länge kan man bli en bromskloss för företagets utveckling och riskera att tappa nyfikenheten och sluta utmana sig själv och organisationen.

Här behövs en god dialog med styrelsen, framhåller Andreas Miller.

– En vd ska ju driva verksamheten och då gäller det att ligga nära styrelsen och förstå om man uppfyller sitt uppdrag och om styrelsen förstår vad man gör, säger han.

– Det handlar om att se vad uppdraget är och vad vi står inför, och därefter utvärdera om personen fortfarande är rätt för rollen, säger Anna Rydbacken.

Enligt henne är det avgörande att inte fastna i en roll för länge, särskilt när nya perspektiv och kompetenser behövs för att driva utveckling framåt.

– Allbright-rapporten visade till exempel att manliga vd:ar som suttit länge ofta har sämre jämställdhet i sina ledningsgrupper. Att få in nya perspektiv är avgörande för att bolaget ska kunna ligga i framkant på alla områden, säger Anna Rydbacken.

Fakta

Vanliga anledningar till att byta vd-jobb

Personliga drivkrafter

Man känner inte att jobbet är roligt längre eller att man behöver utvecklas på annat håll.

Bolaget går in i en ny fas

Man kanske togs in för att ta bolaget genom en specifik fas och när bolaget utvecklas behövs annan kompetens.

Styrelsen och vd:n har olika åsikter

För stora skillnader i åsikter kan göra att vd:n inte vill stanna kvar.

Styrelsens krav på nytt ledarskap

Ibland identifierar styrelsen att företaget behöver en annan typ av ledarskap för att kunna möta framtida mål och utvecklas i rätt riktning.

Uppdraget är slutfört

Många lämnar sin vd-post när de känner att de har uppnått sina mål och är redo att gå vidare till nya utmaningar.

Personliga skäl och livsbalans

För vissa är det svårt att balansera arbetslivet med privatlivet, vilket kan leda till beslutet att kliva av rollen för att prioritera hälsa och familj.

Då bör vd:n lämna

Som vd är det avgörande att vara ärlig mot sig själv och fundera över sina egna drivkrafter och styrkor. Är du den typen av ledare som drivs av att skapa nytt och driva tillväxt, eller finner du dig bekväm i en fas där företaget behöver stabilitet och långsiktighet?

– Man behöver vara ärlig mot sig själv och inse när det inte längre är rätt, och då kanske det är dags att gå vidare, säger Andreas Miller.

Det är bättre att själv fatta beslutet om att lämna när du känner att du gjort ditt, snarare än att stanna kvar så länge att styrelsen tvingas be dig gå vidare.

Bra avtal

Ett genomtänkt och stabilt vd-avtal är avgörande för att kunna lämna med trygghet och värdighet, framhåller Andreas Miller.

– Mitt råd till alla vd:ar är att säkra ett bra avtal från början. Vi ser allt för ofta att när en vd lämnar, vill företaget omförhandla – men ingångna avtal gäller.

Ett starkt avtal ger inte bara den ekonomiska tryggheten att kliva vidare när tiden är inne, utan också utrymme att fundera över nästa steg i karriären utan oro för att bli stående tomhänt från en dag till en annan.

– Se till att ditt avtal är på plats redan när du börjar – det är den bästa försäkringen för en smidig och rättvis övergång när du bestämmer dig för att gå vidare, säger Andreas Miller.

Fakta

8 tips för vd-karriären

  1. Se över dina drivkrafter, vad trivs du bäst med?
    Identifiera vad som verkligen motiverar dig och vilka arbetsuppgifter du brinner för. Det hjälper dig att förstå när rollen är rätt för dig – och när det kan vara dags att gå vidare.
  2. Ha en god dialog med styrelsen
    En öppen och regelbunden kommunikation med styrelsen är viktig för att förstå företagets framtida behov och säkerställa att ni är överens om dina mål och planer.
  3. Skapa en plan från start
    Sätt upp en tydlig plan med hållpunkter redan när du tillträder, så att du kan följa och utvärdera din utveckling kontinuerligt.
  4. Gör regelbundna utvärderingar
    Reflektera löpande över om uppdraget fortfarande passar dina styrkor och om det är roligt och meningsfullt.
  5. Fokusera på syftet och målen
    Håll fast vid uppdragets syfte, så att du alltid har en klar bild av målen du ska uppnå och kan känna dig nöjd när dessa är nådda.
  6. Lämna på eget initiativ
    Se till att veta när det är dags att gå, snarare än att vänta på en signal från styrelsen.
  7. Tajma överlämningen väl
    Om du bestämmer dig för att lämna, gör det i god tid så att det finns utrymme att hitta en bra efterträdare och säkra en smidig övergång.
  8. Se till att ha ett bra avtal från start
    Ett genomarbetat avtal ger trygghet i rollen och säkerställer att både dina och företagets intressen är skyddade när det är dags att kliva av.

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

VD-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.