Dina medarbetare är som micro-popocorn

Krönika Jag hade hållit i en tvådagars train-the trainer-kurs och avslutade med att alla skulle berätta vad de tagit med sig av dagarna. Alla hade något konkret att säga tills en man, yngst i gänget, uttryckte sig som sista person runt bordet. ”Jag tar inte med mig någonting för jag kan redan allt.”

Dina medarbetare är som micro-popocorn
Antoni Lacinai är krönikör hos Vd:tidningen.

Hans mer erfarna kollegor spärrade upp sina ögon och skakade omärkligt på huvudet.

Jag hade tidigt förstått att det här var en besserwisser som tyckte att allt var blaha. Ibland händer det och oftast när chefen beordrat dem att vara med. I bästa fall håller de sig neutrala och stökar av kursen utan engagemang. I sämsta fall saboterar de med härskartekniker och allmän anti-känsla. När jag upptäcker dessa brukar jag fråga: ”Ok, jag förstår att du hellre ville göra något annat. För min del så är det ok om du avviker. Men om du ändå stannar; hur kan du göra för att det här ska bli en bra upplevelse ändå?” Det brukar hjälpa men inte alltid. Vissa vill helt enkelt inte delta, bidra, jobba…

För att poppa popcorn behöver du majskorn, tid och värme. Hemma hos mig får jag till en bra påse popcorn om jag har micron på 800 watt i två minuter och tio sekunder. Ändå är det alltid några j-vl- majskorn som inte vill bli poppade. Du vet själv hur de tjurar och är så hårda att tänderna kan gå sönder om du tuggar på dem.

Om jag skulle ge mig tusan på att få dessa att poppa skulle jag kanske lyckas – men jag skulle också förstöra alla andra popcorn på köpet. Inte lyckat.

Det är samma sak med dina medarbetare. Några poppar direkt. Det är dina mest entusiastiska medarbetare. De drar sedan med sig de neutrala som poppar av bara farten. Det är dessa 85-90 procenten du ska bry dig om. Det är alla dessa du ska belöna. Det är dessa du ska befordra. De återstående 10-15 procenten som inte följer med på förändringsresan ska du inte befordra utan beordra. Häng med, led gärna, följ men stå för fan inte i vägen!

Men innan du kommer dit ska du ställa dig frågan: Vad är det som gör att de inte vill bli poppade? Handlar det bara om en taskig attityd, problem hemma eller finns det ett måhända ett dåligt ledarskap i botten? I nästan alla tv-program där barn eller hundar beter sig illa så kommer en expert och uppfostrar…Matten, Hussen eller Föräldern! Tänk på det först. Om du sedan är helt säker på att du inte är problemet: Gör då vad du kan för att involvera dessa majskorn. Funkar inte det heller så få väck dem innan de förstör för alla andra.

Jag hoppas att du läst ända hit och tänker ”hmm, det finns något här…” istället för ”Det här gav mig ingenting – för jag kan redan allt!”

Fakta

Antoni Lacinai

Han är föreläsare, författare och utbildare i kommunikation, mål och möten. Han har de senaste 25 åren jobbat med att hjälpa företagsledare att förbättra sin kommunikation. Han har nu senast skrivit boken ”Missförstå mig fel”.

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

VD-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.