Digital stress – så förstår du den och arbetar mot den

Stress Stress, koncentrationssvårigheter och sömnproblem är bara några av de negativa konsekvenserna som vårt digitala liv medför. Här är terapeuten Patrik Wincents tips för att återta kontrollen över vår tid och vårt välmående – och öka effektiviteten.

Digital stress – så förstår du den och arbetar mot den
Foto: Adobe Stock.

Vi är mer uppkopplade än någonsin. Våra smartphones, datorer och surfplattor är ständigt närvarande, och med ett knapptryck når vi nyheter, sociala medier och mejlkorgen dygnet runt. På ett sätt har gränsen mellan arbete och fritid suddats ut, och det ständiga informationsflödet bidrar till en digital stress som, om vi inte är medvetna om den, kan göra oss stressade och ineffektiva.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

Fakta

Patrik Wincent

Patrik Wincent är auktoriserad terapeut, coach, författare och föreläsare med många års erfarenhet kring arbeten med missbruks- och beroendeproblematik. Han föreläser bland annat inom ämnen som rör olika sorts digitala beroenden – som dataspel, mobilmissbruk, internet och sociala medier.

Konsekvenser av vår digitala värld

Den digitala världen har förändrat våra liv på många sätt, men den har också lett till en rad negativa konsekvenser för vårt välmående och vår hjärna:

  • Teknikångest och primitiva instinkter
    Vår hjärna är utvecklad under en tid då det var livsviktigt att ha ständig kontroll på det som skedde runt omkring oss och där vi konstant var vaksamma på hot. Tekniken utvecklas i rasande fart och lurar vår uråldriga hjärna att vi även nu behöver veta precis allt som händer hela tiden, även om det inte längre är fara får vårt liv. Något som kan skapa stress och en känsla av att inte hinna med.
  • Stress från ständig uppkoppling
    Arbetet börjar ofta redan innan vi kliver ur sängen genom att vi kollar mejl och sociala medier. Detta höjer nivåerna av stresshormoner som kortisol och adrenalin, vilket kan påverka vår hälsa negativt på lång sikt.
  • FOMO – rädslan att missa något (fear of missing out)
    Att ständigt vara uppkopplad ökar oron för att gå miste om något viktigt, vilket gör att vi får svårt att slappna av.
  • Phantom vibration-syndromet
    Många upplever att de känner vibrationer från mobilen, trots att den inte vibrerar. Detta visar hur djupt tekniken har präglat vår perception och vårt beteende.
  • Googleeffekten – outsourcing av minnet
    Vi förlitar oss allt mer på digitala källor i stället för att använda vårt eget minne. Vi googlar eller frågar AI så fort vi vill ta reda på något, vilket påverkar vår förmåga att lagra information. Hjärnan tar genvägar och prioriterar kortsiktiga lösningar. Den lär sig att den inte behöver lagra informationen till senare och på lång sikt gör det att vårt långtidsminne försämras.
  • Cyberslacking – suddiga gränser mellan arbete och fritid
    Digitala verktyg gör det lätt att blanda jobb och privatliv under arbetsdagen. Många lägger över en timme varje dag på att kolla privata intressen mitt i arbetsflödet – vilket leder till ineffektivitet och ibland även obefogad övertid.
  • Informationsöverflöd
    Vi konsumerar enorma mängder information dagligen, men minns knappt hälften av det vi tar in. Det snabba flödet av innehåll påverkar vår koncentrationsförmåga och gör det svårt att fokusera på en sak i taget.

Psykologin bakom tekniken

Tekniken och de digitala plattformarna är utformade för att aktivera hjärnans belöningssystem – där signalsubstansen dopamin spelar en central roll. Dopamin fungerar som en motor i vårt belöningssystem och påverkar vårt välbefinnande.

Sociala medier, mobilanvändning och spelappar är designade för att trigga små dopaminpåslag genom notiser, likes och oväntade belöningar – precis som spel på casino. Jämfört med beroendeframkallande substanser som kokain (som höjer dopaminnivåerna med 1000 procent) eller alkohol (600 procent) är skärmanvändning relativt låg (100 procent), men skillnaden är att skärmarna skapar ett beteendemässigt beroende snarare än ett kemiskt.

Hjärnan reagerar särskilt starkt på överraskningar, och varje gång mobilen plingar till skickas en signal om en potentiell belöning – ett meddelande, en like eller en nyhet. Samtidigt som detta ger en kortvarig känsla av välbehag, kan den konstanta stimulansen leda till förhöjda nivåer av stresshormoner som kortisol och adrenalin. Resultatet blir att vi ständigt befinner oss i en beredskapsfas, vilket gör det svårare att koppla av och vara närvarande i nuet.

Multitasking – en fälla

Multitasking kan kännas effektivt, men i verkligheten försämrar det vår prestation och kognitiva förmåga. När vi försöker göra fyra saker samtidigt får varje uppgift bara 25 procent av vår uppmärksamhet, vilket leder till sämre resultat och ökad mental trötthet. Hjärnan är inte konstruerad för att hantera flera komplexa uppgifter samtidigt – i stället skiftar den snabbt fokus mellan dem, vilket skapar en illusion av produktivitet.

När vi fokuserar på en sak i taget aktiverar vi däremot långtidsminnet, vilket förbättrar inlärning och förståelse. Att minska multitasking och i stället arbeta mer koncentrerat kan därför leda till både bättre prestationer och minskad stress.

Minimera skadan

Den digitala stressen och skärmberoendet gör det allt svårare att hitta utrymme för vila och reflektion. Många gånger sätter vi oss i soffan för att ”vila” men håller på med mobilen samtidigt. Men faktum är att vi är kreativa när vi har tråkigt. Det är då de bästa idéerna och de mest intressanta tankarna växer fram.

De flesta av oss är digitala immigranter som har anpassat oss till en värld av ständig stimulans. Vi har förlorat något av det tålamod, uthållighet och tolerans för tristess som föregående generationer haft, vilket gör att vi lättare faller i fällan av att ständigt konsumera intryck. Därför är det viktigt att inte underskatta vikten av att ha lite tråkigt ibland.

Patrik Wincent lyfter Alfons Åbergs citat som ett gott exempel: ”Om man alltid har roligt så märker man inte att man har roligt. Därför måste man också ha tråkigt ibland”.

Källa: Patrik Wincent på Personal & Chef, Kistamässan 6/2.

Fakta

Patrik Wincents tips för minskad digital stress och ökad närvaro:

  • Skaffa en manuell väckarklocka– Använd en väckarklocka istället för telefonen och lägg telefonen i ett annat rum för att inte frestas av att kolla mejlen innan du ens klivit ur sängen.
  • Brusreducering – Använd hörlurar med brusreducering för att skapa ett mer fokuserat och tyst rum. Stäng samtidigt av alla skärmar som inte används just nu för att inte distraheras.
  • Utmana dig själv att göra en sak i taget – Praktisera single tasking. Fokusera på en uppgift åt gången i stället för att multitaska. Detta hjälper till att aktivera långtidsminnet och förbättra koncentrationen.
  • Fokusträning – Öva på att vara medveten om din uppmärksamhet. Lär dig att aktivt välja vad du lägger energi på för att hålla kvar fokus på det som är viktigt.
  • Inga skärmar 1-2 timmar innan läggdags – Försök att minska skärmtid innan läggdags, eftersom det blå ljuset från telefonen skickar signaler till hjärnan som gör att vi håller oss vakna längre.
  • Mobilfri dag – Försök att ta en hel dag, till exempel på söndagen, helt utan telefonen. Detta ger en chans att koppla bort och återhämta dig från digital stress.
  • Övningen mobilhögen – Samla alla telefoner i en hög under middagen. Ingen får plocka upp sin telefon under hela middagen och den misslyckas betalar notan. Tävlingen avslutas annars när notan kommer in och alla får då betala för sin del.

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

VD-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.