De bästa årsredovisningarna korade

Ägare & Styrelse Sca, Basf och IcaGruppen toppar årets Annual Report on Annual Reports där 500 årsredovisningar från hela världen utvärderats.

De bästa årsredovisningarna korade
Analysen av årets resultat visar de flesta företagens styrkor ligger i presentationen av strategi, verksamhet och hållbarhet. Foto: Adobe Stock

Den 25:e upplagan av den internationella undersökningen Annual Report on Annual Reports har publicerats. Ett större fokus på ESG och onlinerapporter är bland förändringarna av årets kriterier för att utse de bästa årsredovisningarna.

Mer än 500 årsredovisningar från hela världen har utvärderats. Utöver det har en extern, internationell jury bidragit till betygssättningen. I utvärderingen har man gått igenom områden som vd-ord, året i korthet, strategi, verksamhet och de finansiella delarna. De har också utvärderat årsredovisningarnas utformning, layout och användarvänlighet eftersom detta har stor inverkan på hur rapporterna läses. Researchen visar att de flesta professionella läsare av årsredovisningar läser dem på skärm, och inte på papper. Det gör att även en PDF måste vara lätt att läsa och använda och en anledning till att inkludera online-rapporten som ett kriterium i utvärderingen. En online-årsredovisning ökar också möjligheterna att nå en bredare publik genom att kunna länka till sidor i årsredovisningen och att den är synlig vid sökning.

Analysen av årets resultat visar de flesta företagens styrkor ligger i  presentationen av strategi, verksamhet och hållbarhet. De områden som får mindre höga betyg är relaterade till användarvänlighet och onlinerapporter. En knapp tredjedel av företagen erbjuder någon form av online-rapport, vilket innebär att många användare får nöja sig med en PDF som inte är designad för att läsa på skärm.

Det var tight i toppen i årets resultatlista, men till slut blev SCA nummer 1 även i år, följt av tyska BASF och svenska ICA Gruppen.

– SCA:s årsredovisning är både välskriven och väl utformad. Den förklarar hur SCA skapar värde och historien om företaget på ett bra sätt samt håller en hög nivå inom alla områden. Genom att kombinera text med grafiska element blir innehållet lätt att ta till sig. Trots avsaknad av en onlineversion av rapporten behåller SCA topplaceringen även i år.

– BASF:s årsredovisning är mycket omfattande med 324 sidor, men ändå lätt att använda. Årsredovisningen finns både i PDF och i en komplett onlineversion som använder interaktiva funktioner på ett bra sätt, till exempel i sin presentation av affärsmodell.

– ICA Gruppens årsredovisning är särskilt stark inom strategi och verksamhet. Den är väldesignad och lätt att använda på en större skärm i ett liggande format med länkar. ICA Gruppen erbjuder också en digital sammanfattning med vd-ordet i video.

– Det är verkligen roligt att vår årsredovisning uppskattas. Vår ambition har varit att på ett lättillgängligt sätt beskriva hur SCA under snart ett sekel har skapat värde i och av vår växande skogsresurs. Vi har också lagt energi på att presentera den transformation som SCA just nu genomför för att växla från produktområden med låg tillväxt till sådana med långsiktigt goda förutsättningar, säger Anders Edholm, kommunikationsdirektör SCA och Josefine Bonnevier, Chef Investor Relations SCA.

Liksom tidigare år är det många nordiska företag i toppen. Ett icke-europeiskt företag lyckades ta sig in på topp 20-listan – Commonwealth Bank of Australia. Branschen med högst snittresultat var fastighetssektorn.

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

VD-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.