Därför ska ni samarbeta med startups

Verktygslådan Innovation är en förutsättning för att både företagen och samhället ska kunna utvecklas. Här gäller det att hålla tungan rätt i mun och inte uppfinna hjulet om och om igen.

Därför ska ni samarbeta med startups
I Sverige är vi dåliga på att samarbeta med startups. Foto: Adobe stock

Innovation kommer att vara viktigt för att ta hand om framtidens utmaningar.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
VD-tidningen premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Strategiska artiklar med tips och analyser.
  • 6 fullmatade magasin årligen.
  • Tillgång till premiumnyheter på vdtidningen.se.
  • 100 procents fokus på vd-rollen.
Redan prenumerant?

– Större företag och organisationer måste ta till sig de idéer som startups och forskare har och matcha dem med de behov och utmaningar som de står inför, säger Maria Olofsson, verksamhetsledare på inkubatorn Uminova innovation.

De har inom ramen för projektet Innovationskraft länge hjälpt storbolag och industri att lösa utmaningar kopplade till innovation, ofta rörande klimatomställning, digitalisering och automation.

– Och nu hjälper vi offentlig sektor på samma sätt, berättar Maria Olofsson.

Beprövad process

Maria Olofsson, verksamhetsledare på inkubatorn Uminova innovation.

Genom att koppla ihop offentliga aktörers behov med innovativa, handplockade startups kan Uminova innovation bidra till att startups får testa och utveckla sina produkter tidigt tillsammans med potentiella kunder, och bidrar även aktivt till nya lösningar på reella behov.

– Det här är inget hokuspokus. Vi tar hjälp av en beprövad process, Ignite public, som utvecklats tillsammans av startups, kommuner, regioner samt inkubatorer och Science Parks i Sverige.

Ignite Public medfinansieras av Vinnova, Energimyndigheten samt medverkande kommuner och regioner.

Utgår från behoven

Ignite public utgår alltid från de behov verksamheten har.

– Först görs en behovsinventering med förvaltningar och olika verksamheter med behovsägarna och sedan matchar man vilka startups i Sverige som kan ha möjliga lösningar för just det här behovet.

Många större företag och organisationer kan vara lite rädda för att arbeta med startups. De känns små och nya och man frågar sig om de verkligen kan ta emot den här affären. Maria Olofsson menar att det finns många fördelar med att jobba nära startups – bland annat snabbheten och ett mer innovativt arbetssätt.

Tips

5 anledningar till att anlita en startup

  • De är snabba
  • Har ett mer innovativt arbetssätt
  • Kan besitta spetskompetens
  • Kan ge en energiboost
  • Kan bidra med nya lösningar på reella behov

– I Sverige är vi dåliga på att samarbeta med startups, om vi jämför med resten av världen. Detta gör att många otroligt spännande bolag kan försvinna och bli uppköpta i exempelvis USA. Vi behöver öppna dörrarna för våra startups så att de inte skräms av de större företagen och offentlig sektor.

Win, win, win

Här kan inkubatorerna gå in och hjälpa till med allt runt omkring, till exempel avtal och att vara en kvalitetssäkrare. I processen involveras alltid den offentliga aktörens upphandlingsteam för att säkerställa att samarbetet genomförs på ett korrekt sätt, samtidigt som det ges förutsättningar för att testa nya tekniker och innovativa lösningar.

– Man kanske har gjort en pilot i en kommun och så gör man en i nästa, lär sig av varandra och testar det i en tredje. Plötsligt har vi fått en startup som växt, skapat möjlighet till erfarenhetsutbyte och använt resurserna på bästa sätt. Det blir helt enkelt win, win, win, avslutar Maria Olofsson.

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

Vd-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.