Branscherna med flest konkurser

Ekonomi Konkursnivåerna fortsätter att stiga, visar statistik från kreditupplysningsföretaget UC. Hårdast drabbad är byggsektorn, men många branscher trängs på ”topplistan”.

Branscherna med flest konkurser
Foto: Adobe Stock
Konkursnivåer regionalt i mars 24.

Konkurserna i Sverige har hittills ökat med 56 procent i år, jämfört med samma månader (januari–mars) 2023. Byggindustrin ligger i topp med 594 konkurser hittills i år (en ökning med 56 procent). På andra plats kommer ”juridik, ekonomi, vetenskap och teknik” med 297 konkurser (en ökning om 62 procent). På tredje plats ligger restaurang- och hotellbranschen, med 275 konkurser hittills i år (en ökning med hela 75 procent).

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
VD-tidningen premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Strategiska artiklar med tips och analyser.
  • 6 fullmatade magasin årligen.
  • Tillgång till premiumnyheter på vdtidningen.se.
  • 100 procents fokus på vd-rollen.
Redan prenumerant?
Konkursnivåer regionalt i januari–mars-24.

Samtidigt visar UCs statistik att varsel till följd av konkurser har ökat med närmare 40 procent.

– Inom branscher såsom hotell- och restaurang kan vi hoppas på en snabbare återhämtning då många arbetstagare anställs på tillfälliga kontrakt vilket gör att man är mer flexibla att anpassa sig efter rådande marknadsläge, kommenterar Gabriella Göransson, vd på UC AB, i ett pressmeddelande.

Däremot inom handeln har konkurserna minskat. Här finns statistik för konkursutvecklingen på läns- och kommunnivå samt inom respektive bransch.

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

VD-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.