Artificiell intelligens tar plats i ledningsgrupp

Affärsstyrning Det börsnoterade IT-företaget Tieto har som första företag i världen utsett en artificiell intelligens, Alicia T, som fullvärdig medlem i företagets ledningsgrupp.

Artificiell intelligens tar plats i ledningsgrupp
Shutterstock

Alicia T har som främsta uppdrag att bidra till att göra ledningsgruppen datadriven och hjälpa affärsenheten med att utveckla nya möjligheterna i den datadrivna världen.

Nyskapande intelligens

– Jag är stolt över att vi som första nordiska företag har välkomnat en AI som medlem i ledningsgruppen för en affärsenhet. Jag är övertygad om att AI kommer hjälpa oss att hitta information och fatta databaserade beslut som människor kanske inte tänker på, och på så vis bidra till att skapa något helt nytt och oförutsett, säger Ari Järvelä, ansvarig för datadrivna affärer på Tieto.

Avancerad analys

Alicia T:s roll i ledningsgruppen är att stödja datadrivet beslutsfattande och införa nydanande idéer med hjälp av maskinell intelligens och avancerad dataanalys. Tekniskt är Alicia T utrustad med ett samtalsgränssnitt, som gör det möjligt att föra ett samtal eller ställa frågor. I sin nuvarande form är AI:n en grundkonstruktion som kommer att fortsätta utvecklas vidare, både vad gäller form och datakapacitet.

Stora mängder data

– Artificiell intelligens är ett område som utvecklas i snabb takt. Med det här projektet vill vår enhet studera effekterna av beslutsfattande i en affärsenhet bestående av både människor och robotar. I framtiden kommer den artificiella intelligensen att vara ännu smartare och kunna bearbeta ännu större mängder data från olika källor, spår Taneli Tikka, innovationschef på Tietos enhet för datadrivna affärer.

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

VD-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.