Arash Gilan: Är du redo för en ny industriell revolution?

IT Allt som kan digitaliseras kommer att digitaliseras. Den fjärde industriella revolutionen är redan här – och den kommer att förändra mer än vad vi kan ana. Artificiell intelligens kommer att ha samma inverkan på den digitala revolutionen som elektricitet hade för den industriella revolutionen.

Arash Gilan: Är du redo för en ny industriell revolution?

Den första industriella revolutionen inleddes 1784, när ångmaskinen började produceras. Revolution nummer två startade 1870, när elektricitet började nyttjas för att massproducera. Den tredje revolutionen påbörjades 1969 när IT, datorer, elektronik och automatiserad produktion tog fart. Nu står vi inför en ny revolution, där precis allting som kan kopplas mot nätet kommer att kopplas upp – det fenomen som kallas Internet of Things eller sakernas internet (IOT).

Stora mängder data

När allting som kan kopplas upp mot nätet också kopplas upp, leder det till att en enorm stor mängd data blir tillgänglig. Data i sig har inget värde utan måste, likt olja, raffineras för att få fram intelligenta underlag. I dag sker mycket tolkning av data manuellt, men framöver kommer robotar att tolka allt mer data åt oss, och även börja fatta egna beslut. Detta fenomen kallas, som många av er redan vet, artificiell intelligens (AI).

Målande robotar

Robotar bygger idag våra bilar och våra telefoner, ja de kan till och med laga mat. En AI-robot besegrade nyligen en människa i världens mest komplicerade brädspel, GO, och IBM:s Watson har besegrat mänskliga vinnare i Jeopardy. Mjukvaror kan idag skriva juridiska dokument. De kan även betygsätta uppsatser. Robotar kan måla tavlor så skickligt att vi människor tror att konsten är skapad av mänskliga konstnärer. De kan också skapa musik och skriva nyhetsartiklar.

Hotade jobb

Den svenska regeringen försökte nyligen driva igenom schyssta villkor inom åkeribranschen. Det är inget fel i sak, men jag undrar om regeringen är medveten om att robotar inom 10-15 år även kommer att köra våra bilar, bussar, lastbilar, tåg, båtar och till och med flygplan, med större säkerhet än vad människan kan – allt tack vare artificiell intelligens? Tusentals jobb kommer att försvinna, vad gör vi då?

Effektivitetsjakt

Utvecklingen kommer inte att sakta ner. Allt som kan digitaliseras kommer att digitaliseras, eftersom digitalisering innebär effektivisering och bättre lönsamhet. Så länge vi lever i en marknadsekonomi kommer jakten på effektiviseringar att vara konstant, vilket innebär att enormt många arbetsplatser kommer att vara bortblåsta inom princip varje industri och bransch. AI har bara påbörjat sin revolution. Vi ser det redan så smått i vår vardag genom diverse applikationer, såsom GPS:en som rekommenderar den snabbaste vägen hem, men det kommer mer – mycket mer. AI kommer att ha samma inverkan på denna revolution som elektricitet hade för den industriella revolutionen. Constellation Research, som arbetar med strategiska affärsanalyser, delar in det AI kan, och kommer att åstadkomma, i sju beståndsdelar:

  • Perception – Vad händer just nu?
  • Notifikation – Vad behöver jag veta?
  • Rekommendation – Vad vill jag ha?
  • Automation – Vad ska jag återkommande göra?
  • Prediktion – Vad kan jag förvänta mig ska ske?
  • Prevention – Vad kan jag undkomma?
  • Situationsanpassa – Vad behöver jag veta just nu?

Kombinerar du alla dessa beståndsdelar så får du en kraftfull artificiell intelligens, som kommer möjliggöra det mesta för mänskligheten. Jag ser framför mig en värld där vi får den information vi behöver innan och medan vi gör det vi gör, men också en analys efteråt. Robotar kommer succesivt bli smartare. Eftersom robotar, till skillnad från människan, kan lagra all information kan de bli vassare och mer precisa i sina prediktioner och svar. Kommer maskiner att kunna känna och tänka? Klart de kommer att göra det, fast kanske inte på det sätt vi människor tänker eller känner. Kommer robotar att ha ett samvete? Svaret beror på hur vi definierar samvete och hur det mänskliga samvetet är sammansatt. Om samvete är förmågan att avgöra vad som är rätt och fel som vi får utifrån de värderingar vi rustas med när vi växer upp, ja, då kan robotar absolut också lära sig vad som är rätt och fel.

Bör vi dra en gräns?

Dilemmat med AI är var vi människor ska dra gränsen. Kommer roboten att anse sig vara smartare än människan och börja fatta beslut åt oss – en verklighet som beskrivits i diverse filmer? Sanningen är att den frågan inte har varit mer aktuellt än just nu, när vi står på tröskeln till en ny värld. Vad bör vi tillåta robotar att göra och inte göra?Jag hoppas på en bredare och djupare debatt och diskussion från politiker, forskare och experter kring de etiska frågorna som följer med digitaliseringen.

Framtiden är inte bestämd utan skapas av oss, frågan är nu hur vi vill forma den framtiden?

Foto: Magnus Liam Karlsson

Författare: Arash Gilan, vice vd på VivaMedia och medförfattare till boken Get digital or die trying

 

Robotar som lagar mat hittar du i det här klippet:

Mer om IBM:s Watson-projekt hittar du här:

Se IBM:s Watson tävla i Jeopardy här:

 

 

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

Vd-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.