Hög risk för konkurs inom bygg och restaurang

Affärerna Byggföretag, restauranger och detaljhandeln riskerar att drabbas av flest konkurser i år, enligt en riskprognos från UC.

Hög risk för konkurs inom bygg och restaurang
Foto: Adobe stock

UC har granskat inom vilka branscher det är högst sannolikhet att gå i konkurs under det kommande året och totalt 16 000 bolag är i riskzonen. Mest utsatt är byggsektorn, där 13 procent av bolagen riskerar gå i konkurs. I restaurangbranschen och detaljhandeln hamnar siffran på nio respektive åtta procent.

– Konkurserna fortsätter att bokstavligen skjuta i höjden från redan katastrofalt höga nivåer i Sverige, och vår data visar att alla stora branscher i dagsläget är hårt drabbade. Inom vissa branscher är ökningen över hundra procent, säger Gabriella Göransson, vd på UC, i en kommentar.

Både under 2023 och i januari i år slog antalet konkurser rekord. Många företag saknar förutsättningar och uthållighet för att klara av kriser som staplas på varandra.

– Enligt skatteverket fanns det dessutom i mitten på januari fortfarande 22 000 företag med anstånd på sammanlagt 43 miljarder kronor, och skattesmällen för dessa företag kan komma att bli hård, avslutar Gabriella Göransson.

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

VD-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.