Småföretagarfällan: Hemförsäkringen täcker inte företaget

Affärer Många småföretagare tror att hemförsäkringen även täcker företaget, och drygt en fjärdedel av alla småföretagare är oförsäkrade. Det visar en Novusundersökning från Trygg-Hansa.

Småföretagarfällan: Hemförsäkringen täcker inte företaget
Många småföretagare är dåligt försäkrade. Foto: Adobe stock

De flesta företag i Sverige, 97 procent, är småföretag med färre än tio anställda, enligt Tillväxtverkets statistik. Enligt en ny Novusundersökning från försäkringsbolaget Trygg-Hansa är över 300 000 småföretagare oförsäkrade. Fyra av tio ser inget behov av att försäkra sitt företag. Enligt undersökningen kan det bero på att en vanlig missuppfattning är att företaget försäkras genom hemförsäkringen.

Nicklas Larsen är företagsmarknadschef på Trygg-Hansa och menar att tumregeln är att alla inköp till företaget som man har gjort momsavdrag för behöver en företagsförsäkring.

– Jag möter många småföretagare som arbetar hemifrån och tror att hemförsäkringen gäller om jobbdatorn går sönder eller om bagaget försvinner på affärsresan, men så är alltså inte fallet, säger Nicklas Larsen i ett pressmeddelande.

Utöver att försäkra egendom och fysiska tillgångar rekommenderar han företagare att satsa på en ansvarsförsäkring och rättsskyddsförsäkring.

– En av de vanligaste skadorna som drabbar småföretagare är ansvarsskador, det vill säga att företagaren blir krävd på skadestånd, och där är det helt avgörande att man har en företagsförsäkring med ansvarsskydd, säger Nicklas Larsen.

Om undersökningen

Undersökningen genomfördes av Novus på uppdrag av Trygg-Hansa under perioden 8-20 november 2023. Totalt genomfördes 547 intervjuer med småföretagare med 0-10 anställda. Undersökningen genomfördes via webbintervjuer i Novus slumpmässigt rekryterade Sverigepanel, vilket garanterar representativa resultat.

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

VD-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.