Högt elpris oroar småföretagare

Undersökning Höga elpriser har slagit hårt mot småföretagare. If:s undersökning visar att var tredje verksamhet är drabbad, och värst är det i södra Sverige.

Högt elpris oroar småföretagare
Var tredje småföretagare anser att elpriserna drabbar verksamheten. Foto: Adobe Stock

Försäkringsbolaget If har låtit Novus göra sin årliga undersökning bland småföretagare. Respondenterna har varit i åldrarna 18 till 79 år, med mellan 0 och 50 anställda.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
VD-tidningen premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Strategiska artiklar med tips och analyser.
  • 6 fullmatade magasin årligen.
  • Tillgång till premiumnyheter på vdtidningen.se.
  • 100 procents fokus på vd-rollen.
Redan prenumerant?

Svaren speglar förra årets elprishöjningar. Var tredje småföretagare (35 procent) menar att verksamheten har påverkats negativt av senaste årets elpriser. Det gäller i högre grad företagare i Sydsverige samt Småland och öarna.

Oron för höga elkostnader lägger sig på femte plats i undersökningen, framför andra hot som till exempel översvämningar, olyckor eller cyberattacker. Men trots allt har inte mycket förändrats när det kommer till vad som oroar småföretagare mest av allt. I topp ligger liksom 2021, att själv bli sjukskriven. Hela 59 procent ser en sjukskrivning som det största hotet moy verksamheten. På ohotad andraplats ligger lågkonjunktur.

Se diagrammen nedan för ytterligare siffror.

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

Vd-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.