7 tips till företagare med bebis

Föräldraledighet Många företagare och vd:ar brottas med frågan hur det ska gå med företaget om man får en bebis. Men helt klart är att det finns lösningar att fortsätta driva ett framgångsrikt företag under bebistiden. Här några tips.

7 tips till företagare med bebis
Med lite planering funkar det utmärkt att kombinera företagande med att ta hand om en bebis.

Retorikern Klara Härgestam, som driver företaget Klara Besked, har i sin bok Bebis och Business gjort en djupdykning i möjligheter och utmaningar med att driva företag och ha en bebis

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
VD-tidningen premium

Läs vidare – starta din prenumeration

 • Strategiska artiklar med tips och analyser.
 • 6 fullmatade magasin årligen.
 • Tillgång till premiumnyheter på vdtidningen.se.
 • 100 procents fokus på vd-rollen.
Redan prenumerant?

Sedan 2008 hade Klara Härgestam arbetat som projektkoordinator hos företaget digiPlant i Örebro. Hösten 2015 kände hon att tiden var mogen för att satsa fullt ut på sitt företag Klara Besked som hon under ett antal år drivit på halvtid.

– Det enda jag önskade var att få sätta tänderna i mitt företag. Att få börja jobba med det jag ville mest av allt: utbilda människor i retorik. Lära andra att tala inför grupp, berättar hon.

Men det fanns ett aber i situationen eftersom hon beräknades nedkomma med sitt andra barn i början av januari.

– Den elfte januari var en underbar dag. Mitt andra barns födelsedag. Wilfreds lillebror Franklin var född.

Åtta timmar per vecka

Hon och hennes man Edward hade satt ett schema där hon hade åtta timmar per vecka som jobbtid i företaget.

– En del jobbpass var med bebisen och en del planerade utan bebisen då min man skulle vara hemma. De åtta timmarna, som senare blev 10–12 timmar, var exklusive uppdrag som vi räknade med skulle komma in, säger Klara Härgestam.

Hon ville att företagandet skulle vara styrt av lust, inte tvång.

– Jag visste också att vi kunde ändra schemat med kort varsel tack vare min mans flexibla jobbtider som pastor.

Klara Härgestam ville att företagandet under bebistiden skulle vara styrt av lust, inte tvång.
Foto: Kerstin Önnebo

Hon tänkte på vilken typ av arbetsuppgifter som mest sannolikt skulle funka även med bebis.

– Det ledde till ett uppdrag där jag skrev webbtexter för ett integrationsprojekt. Projektmöten och egen skrivtid funkade fint. Däremot hade jag inte velat hålla en heldagsutbildning i retorik tillsammans med en fyramånadersbebis.

När bebisen var ett halvår tänkte hon att kortare föreläsningar i och nära Örebro skulle funka bra. Då kunde bebisen vara med sin pappa och hon behövde inte vara borta så länge.

– När jag benade ut vilken typ av jobb jag kunde ta vid vilka tidpunkter blev det enkelt att veta var säljfokus skulle vara innan bebisen kom. På så vis kunde jag också göra bättre prognoser för ekonomin i företaget under bebistiden.

Planeringen skedde mycket tillsammans med hennes man för att se företagets del i familjens ekonomi och kunna synka sin jobbtid med makens fritid.

Inte samma upplägg

Hösten 2017 blev Klara gravid med Gilbert.

– Jag var betydligt tröttare den här gången så vi bestämde oss för att dela 50/50 från att bebisen föddes. Jag hade då möjlighet att jobba när orken fanns och möjligheten att åka iväg en hel dag för uppdrag utan att krångla till det för makens kollegor, berättar Klara Härgestam.

Hon betonar att när hon tog sig an bebis-och-business-tillvaron var det för att hon ville jobba.

– Men det har också handlat om att hålla ångan uppe så att den tillväxt jag satt igång i företaget inte skulle gå neråt och ge mig omstart efter bebistiden.

De uppdrag hon har tackat ja till under bebisperioderna har hon inte kämpat för att få utan de har kommit till henne.

– Det är förstås en sanning med modifikation. Under mina år sedan 2012, då jag smugit igång företaget och sedan drivit det på halvtid, hade jag lagt mest energi på innehållsmarknadsföring, god organisk sökoptimering och konvertering på webbplatsen.

Klara Härgestam konstaterar att hon hade ett försprång som jobbade med webbkommunikation på ett IT-företag.

– Jag bloggade regelbundet och fyllde mina kanaler på Instagram, Facebook och Twitter med retoriktips i mängder. Min webbplats har alltid rankats väl på Google tack vare att jag aktivt jobbat med organisk sökoptimering från start.

När hon genomfört intervjuerna för boken med allt från enmansföretagare och ledare för större företag har hon sett att alla har gjort på sitt eget sätt för att kunna driva sitt företag och ha en bebis.

– Men kontentan är att det alltid finns en lösning, säger Klara Härgestam.

Det hon vill se är färre utmattade småbarnsföräldrar, färre företagare med dåligt föräldrasamvete och färre skuldbeläggande inlägg om föräldrars val.

– Istället vill jag se fler som hittar möjligheterna att driva det företag som de älskar och vara den förälder som deras bebis behöver. Fler företagare som trivs och mår bra även under småbarnsåren, avslutar Klara Härgestam.

Fakta

7 tips till den som har bebis och driver ett företag

 1. Akta dig för alla icke-ergonomiska arbetsställningar som kan göra entré i din arbetsvardag med bebis.
 2. Våga säg nej, du behöver inte vara rädd att missa något.
 3. Om du jobbar hemma, prioritera företaget, inte tvätten och disken. Små steg på att-göra-listan tar dig också framåt i företaget.
 4. Våga utmana din branschs normer och fundera på hur ett alternativt sätt att driva ditt företag skulle kunna se ut.
 5. Akta dig för att lyssna på allas ”goda råd” och läsning om hur du bör vara förälder i så hög utsträckning att du glömmer lyssna på dig själv.
 6. Se upp så du inte hamnar i ett läge där du tror att du både tar hand om bebis och jobbar, men i själva verket varken får något gjort som företagare eller är närvarande som förälder.
 7. Sömnbristen måste du ta på allvar. Akta dig för att köra på som vanligt om du inte har sovit.

Karriär

Strategi & målstyrning

Kunskapsmaterial

Inspiration

Ledarskap & styrning

VD-tidningen

Vd-tidningen Premium

För dig som har 100 procents fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.