5 tips för coronasäkra fikastunder

Inspiration Fikapauserna är för många dagens höjdpunkt. Det är här som man har möjlighet att göra ett avbrott från vardagssysslorna, koppla av och samtala med kollegorna. Ja, fördelarna med fikapauserna är minst sagt många. Här ger Beans in Cup tips på hur man skapar coronasäkra fikastunder.

5 tips för coronasäkra fikastunder
Att samtala med kollegorna över en välsmakande kopp kaffe är något som de flesta har saknat under tiden som de arbetat hemifrån. Foto Adobe Stock

Att samtala med kollegorna över en välsmakande kopp kaffe är något som de flesta har saknat under tiden som de arbetat hemifrån. När vissa arbetsplatser så småningom öppnar upp igen är det därför många som ser fram emot att återuppta fikastunderna. Något som däremot inte kan göras på samma sätt som tidigare. Åtminstone inte än.

Nedanför har vi därför samlat en handfull tips och råd som hjälper er att genomföra Coronasäkra fikastunder:

• Fika på olika tider för att undvika trängsel

• Tvätta händerna både före och efter fikat

• Håll avstånd

• Använd gärna engångsmuggar (helst miljövänliga) för kaffe, te och annan dryck

• Köp inplastade kakor, godis och liknande

Kaffemaskiner finns på de allra flesta arbetsplatser. De används frekvent både under fikapauser och arbetsdagens övriga tider. Under dessa utmanande tider gäller det att kontinuerligt se efter och rengöra maskinen. Detta kan göras på följande sätt:

• Tvätta och sprita in händerna både innan och efter kaffemaskinen används

• Torka av skärmen med passande rengöringsprodukter för skärmar (använd inte handsprit!)

• Inhandla individuella touch-pennor som kan användas för att trycka in dryckesval på maskinen

Som tidigare nämnts är det många som har fått vänja sig vid att arbeta hemifrån under denna pandemi. Detta har startat många konversationer om arbetsrutinerna efter Corona. Kommer vi att återgå till kontoret överhuvudtaget?

Även om det finns de som trivs med att arbeta hemifrån är det många som längtar till att återgå till det normala. Vi människor är flockdjur som gillar att umgås med andra. Vi vill socialisera och kommunicera med kollegorna över en kopp kaffe. Att faktiskt gå till jobbet är också något som vi mår bra av!

I en ISM-rapport lyfter man exempelvis fram att arbetet ger en känsla av sammanhang. Att det är meningsfullt samtidigt som det ger arbetsglädje och energi. Till VGR Fokus ger Annemarie Hultberg, utvecklingsledare vid ISM, även sin syn på hur viktigt sammanhanget på jobbet kan vara:

– Sammanhanget på jobbet kan vara lika viktigt som familjen. När vi får göra det vi är bra på och utvecklas i våra yrkesroller, då blommar vi!

Att sambandet mellan jobb och välmående är stort framgår även i en rad andra undersökningar. I en artikel på SvD omnämns lyckoundersökningen från rekryteringsföretaget Wise Group, i vilken det framgår att det är dubbelt så vanligt bland arbetssökande att må psykiskt dåligt som bland personer som arbetar. Och de som är arbetssökande är, enligt samma undersökning, minst lyckliga jämfört med alla andra grupper.

För att summera det hela fyller arbetsplatsen en viktig funktion hos oss människor. Det gäller därför att blicka framåt och planera för en vardag efter Coronapandemin!

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

Vd-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.