7 råd för att hälsa med fingertoppskänsla

Hälsningar Att göra ett gott första intryck är naturligtvis mycket viktigt för en vd. Den första hälsningen är vägen in till den kommande relationen. Under pandemin har sättet att göra detta förändrats radikalt men den sociala kompetensen i sättet att hälsa är ändå grundstenen för relationsbyggandet.

7 råd för att hälsa med fingertoppskänsla
Att hälsa på rätt sätt är viktigt som vd. Foto: Stock Adobe.

Social kompetens behövs för att behärska mellanmänskliga interaktioner och spänner från att kunna konversera sin bordspartner på bröllopsfesten till att smidigt kunna hantera konflikter på jobbet – och allt däremellan.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
VD-tidningen premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Strategiska artiklar med tips och analyser.
  • 6 fullmatade magasin årligen.
  • Tillgång till premiumnyheter på vdtidningen.se.
  • 100 procents fokus på vd-rollen.
Redan prenumerant?

–Social kompetens innebär en fingertoppskänsla i mötet med andra. Vi kan visa vilka vi är och vi kan förstå andra. Härigenom kan vi också skapa relationer och känna oss inkluderade i den sociala samvaron, säger Nicolas Jacquemot, doktor i management och författare som också arbetar som kommunikationsrådgivare.

I sin nya bok ”Vässa din sociala kompetens” ger han tips och råd för livet och karriären.

Nicolas Jacquemot konstaterar att det finns ett tillfälle som är starkt avgörande för intrycket vi ger, nämligen då vi säger hej och presenterar oss.

– Hur vi hälsar spelar stor roll för hur vi uppfattas, såväl första gången vi träffar någon som vid uppföljande möten.

Idag är vanan att ta i hand etablerad över hela världen – i affärer, politik och en rad andra sociala situationer, även om pandemin nu satt den vanan ur spel, i alla fall för en period.

7 hälsningsråd

Vissa sammanhang är mer formella än andra, något som även brukar avspeglas i handslaget. Här ger Nicolas Jacquemot några generella råd om hur man hälsar på personer som bara är ytligt bekanta eller som man inte träffat tidigare, till exempel i jobbet:

Steg 1: Res dig alltid upp när du ska ta i hand (såvida du inte är förhindrad). Se personen i ögonen och le.

Steg 2: Stå inte för nära motparten. En riktlinje är omkring en meter.

– Att stå alltför nära kan upplevas som ett hot mot integriteten. Luta dig lite lätt fram när du tar i hand – det ger ett engagerat och intresserat intryck.

Steg 3: Sträck ut högerhanden mot den du hälsar på så att ni möts ungefär halvvägs. Din tumme ska peka upp mot taket.

– Göm inte vänsterhanden i fickan, det ger ett defensivt intryck.

Steg 4: Omslut den andras hand med dina fingrar. Handslaget ska vara lagom fast – alltså varken en ”död fisk” (slappt), en ”smekare” (sensuellt) eller en ”benkrossare” (för hårt). Ge alltid den du har framför dig full uppmärksamhet.

– Håll kvar ögonkontakten och undvik att låta blicken vandra runt på andra eller annat i rummet. Närvaro är en nyckelfaktor vid social kompetens.

Steg 5: När du tar i hand kan du nicka och säga ditt namn. Då brukar den andra också säga sitt. Ett sätt att minnas vad personen heter är att upprepa det vid hälsningen: Dessutom uppfattas det som sympatiskt.

– Ibland ges rådet att man ska upprepa den andras namn många gånger under samtalet. Själv tycker jag att det låter överdrivet och inställsamt på ett gammaldags bilförsäljarvis. Att försöka bygga tillit på det sättet riskerar att hamna fel eftersom många inte uppskattar det här smörigare sättet att knyta kontakt.

Steg 6: Rör handen med ett par små och fasta rörelser upp och ner när du hälsar, dock inte mer än tre. Svinga inte händerna och dra dem varken fram och tillbaka eller åt höger och vänster i hälsningsrörelsen.

– Många föredrar tämligen korta handslag på ett par sekunder. Ny forskning visar dessutom att handslag över tre sekunder triggar känslor av oro och obehag hos motparten.

Steg 7: Det har blivit dags att avsluta hälsningen. Släpp den andras hand på ett avslappnat vis men behåll ögonkontakten, liksom din positiva och öppna attityd.

När man ansluter till ett stort sällskap finns det ingen bestämd regel kring hälsandet.

– Men om det är över sex personer brukar jag säga: ”Hej på er, det är jag som är Nicolas” och så gör jag min hej­gest i luften. Det finns en ytterligare aspekt av varför detta är lämpligt. Om man av olika anledningar ansluter sent till en middag, fest eller ett kundmöte är det smått ohövligt att avbryta det som pågår genom att gå runt och ta alla i hand. Likaså att försöka stjäla uppmärksamheten på andra sätt, säger Nicolas Jacquemot.

Att kramas – eller inte?

Kramas eller inte kramas? Just nu är svaret nej, men när pandemin är över kan det bli aktuellt igen. En del tycker att det känns både trevligt, varmt och naturligt – andra känner sig mer eller mindre obekväma med det. Hur vet man vad som passar sig?

Nicolas Jacquemot berättar om en studie genomförd av forskare vid University of Oxford och Aalto­universitetet. I den lät man drygt 1 300 personer uppge vilka områden på kroppen som det är okej att närstående, vänner och främlingar vidrör.

– Resultaten visar att det som avgör är vilket känslomässigt band vi har till personen. Forskarna fann att det överlag är så att ju närmare relation vi har till personen – desto fler områden på kroppen får hen vidröra. Händerna är den region som är säker för främlingar att vidröra.

Uppföljande forskning pekar åt samma håll. Kramande – liksom kindpussande – är okej om det är personer som vi har en nära relation till. Inte annars.

– Handslag är det hälsningssätt vi föredrar med personer vi inte känner. Ett gott råd är alltså att reservera dina omfamningar och andra fysiska sätt att hälsa för din partner, din familj och dina nära vänner, säger Nicolas Jacquemot.

Själv brukar han låta den andra personen ta initiativet.

– Oftast känner jag av stämningen och personen. Är jag osäker kramas jag aldrig. Det är ju ganska lätt att addera en kram om man i stunden känner att handslaget är för formellt. Då brukar jag säga: ”Du får en kram också.”

Kindpussande

Kindpussande är inte det vanligaste på våra breddgrader och i coronatider ska det undvikas helt. Men i vanliga fall förekommer det.

– Trots att jag är halvfransk och delvis uppvuxen i ett pussparadis – Medelhavsområdet – känner jag mig inte helt bekväm med kindpussande. Hursomhelst, om någon kindpussar dig och du blir helt tagen på sängen av detta, stå bara kvar som vanligt, se glad ut och låt den andra ”göra jobbet”, tipsar Nicolas Jacquemot.

Beroende på land och kultur börjar man antingen på höger eller vänster sida, dessutom kan det variera hur många gånger man förväntas pussa. Oftast är det två eller tre.

– Har jag inte hunnit göra research innan jag reser brukar jag sikta på att pussa två gånger – en gång på varje sida – som jag lärt mig. Tänk på att pussa i luften på varje sida, alltså inte på själva kinden, avslutar Nicolas Jacquemot.

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

Vd-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.