3 yrkesgrupper som redan påverkas av AI

AI & digitalisering Kairos Future har tillsammans med olika myndigheter och fackförbund undersökt AI:s påverkan på yrkeslivet. Här är tre yrkesgrupper som redan i dag påverkas av AI.

3 yrkesgrupper som redan påverkas av AI
Patrik Nilsson, samhällspolitisk chef på Akavia.

Projektet ”AI i Sveriges yrkesliv 2030” startade i maj, och syftar till att undersöka hur generativ AI kommer att påverka såväl individ som organisation och omvärld. I studien medverkade bland annat Sveriges Ingenjörer, Skatteverket och Försvarsmakten. 

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
VD-tidningen premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Strategiska artiklar med tips och analyser.
  • 6 fullmatade magasin årligen.
  • Tillgång till premiumnyheter på vdtidningen.se.
  • 100 procents fokus på vd-rollen.
Redan prenumerant?

Studien innehåller en kvantitativ och kvalitativ analys av femton yrkens automatiserings- och effektiviseringspotential. Inom flera av de medverkande yrkesgrupperna är repetitiva arbetsuppgifter en stor del av arbetsdagen. Tre av de berörda yrkesgrupperna organiseras av Akavia. Deras samhällspolitiska chef Patrik Nilsson berättar hur förbundet undersöker vad som kommer att automatiseras.

– Det vi ser är att de flesta av våra medlemmar är positiva till ökade möjligheter för automatisering och effektivisering – men det finns också en lätt oro över läget, och det handlar nog om att det råder så stor ovisshet kring utvecklingen, säger han.

”Enormt stor okunskap”

Han förklarar att man på Akavia arbetar hårt med att avhjälpa den ovissheten genom att undersöka vad som kommer att automatiseras.

– Än så länge baseras ju vår data på självskattningar men det vi ser är ändå att det rör sig om en ganska stor andel. För våra medlemmar pratar vi om 30 procent av arbetsuppgifterna, på IT-sidan handlar det om 300 procent. Kodning är ju exempelvis något som AI i princip redan har tagit över. Men fortfarande finns det en enormt stor okunskap om vad som kommer att ske, säger han.

Fakta

Tre yrkesgrupper som påverkas kraftigt av AI

Kommunikationsstrateg

Generativa AI-system har revolutionerat arbetet, men yrket kräver hög strategisk höjd och bra analysförmåga. I en värld där kommunikation går snabbare än någonsin, är stödet från generativ AI avgörande för att skapa meningsfulla och effektiva meddelanden. Timmar krävs inte längre åt att researcha och analysera trender. Kommunikationsstrategen kan fokusera på vad den ska göra bäst: att skapa en mänsklig ”touch” i en alltmer digitaliserad värld.

Business controller

Ett genombrott i den nya AI-eran är budgetprocessen. Det finns inte längre samma meningsskiljaktigheter, debatter eller skillnader mellan analytikernas pragmatiska siffror och ledningens visionära ambitioner. Avancerad prediktiv AI integrerar sömlöst dessa synpunkter och ger budgetar som vackert balanserar realism med ambition. Yrkesrollen har en större roll som strategisk partner som behöver ha förmåga att förstå underliggande mönster.

Biträdande jurist

Mycket av den rutinmässiga dokumentgranskningen och avtalsutformningen som en gång upptog tiden för juniora jurister är automatiserad. Men biträdande jurister anställs nu på grund av sin förmåga att förstå och arbeta tillsammans med AI. Rollen handlar inte bara om att förstå lagen, utan också om att förstå hur AI tolkar och tillämpar den. Arbetsgivare är stolta över sina samarbeten mellan människa och AI, vilket säkerställer att AI ger en rekommendation, men att det slutliga beslutet alltid innehåller mänskliga bedömningar och etiska överväganden.

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

Vd-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.