Viktigt med balans mellan arbete och fritid

HR & Arbetsmiljö I en ny undersökning visar det sig att när nyutexaminerade får svara på vad som är viktigt i deras framtida yrkesliv hamnar balans mellan jobb och fritid i topp tillsammans med tillgång till kompetensutveckling. Att arbetsgivaren har hög status hamnar i botten på listan.

Viktigt med balans mellan arbete och fritid
Foto: Adobe Stock

Akavia, tidigare Jusek och Civilekonomerna, som gjort undersökningen menar att organisationer som vill vara attraktiva måste erbjuda både balans mellan arbete och fritid och möjligheter till utveckling.

– De som investerat i sin utbildning vill inte bara få utväxling i form av en hög lön, säger Sofia Hylander, sakkunnig på Akavia.

Att just balans mellan jobb och fritid hamnar högt kan kopplas samman med att många nyutexaminerade jobbar övertid en genomsnittlig vecka och att negativ stress är relativt vanligt. Hälften uppger att de arbetar fler timmar än de är anställda för och fler än var tionde uppger att de nästan alltid upplever negativ stress i arbetet.

– Nyutexaminerade akademiker vill ha jobb där de får möjlighet att utveckla sin kompetens samtidigt som de vill få tid och energi till fritidsaktiviteter, avslutar, avslutar Sofia Hylander.

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

Vd-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.