Varannan svensk vill förändra karriären

HR & Arbetsmiljö En ny undersökning visar att hälften av alla svenskar har planer på att göra en förändring i karriären 2020. Dessutom visar det sig att, bland dem som planerar att förändra sin karriär, vill var fjärde kvinna byta arbetsplats, vilket är betydligt fler än bland männen.

Varannan svensk vill förändra karriären

Bemannings- och rekryteringsföretaget Randstad frågade via en Sifo-undersökning närmare 1 100 svenskar om de har några planer på att ändra något kopplat till karriären i år. 50 procent svarade ja. Undersökningen visar också att fler yngre än äldre vill göra en jobbförändring under 2020. I åldern 18-34 år är siffran 56,3 procent jämfört med 38,4 procent i åldern 51-65 år.

Vanligaste svaret bland dem som tänker göra en karriärförändring är att man vill byta arbetsplats inom Sverige (22,5 %). Nästan lika många (20,9 %) har uppgett att de vill vidareutbilda sig. Det är betydligt fler kvinnor än män som uppger att de vill byta arbetsplats, bland dem som vill göra en karriärförändring: 25,4 respektive 19,8 procent. När det gäller vidareutbildning är skillnaden än större: 25,4 jämfört med 16,7 procent.

– Det är tydligt att många, framförallt yngre och kvinnor, planerar att ta ett kliv på karriärstegen i år. Att man vill utvecklas på jobbet bör även ligga i arbetsgivarens intresse. För ju mer stimulerade vi blir desto bättre tenderar vi att prestera. Det leder i sin tur till en bättre affär och mer nöjda medarbetare. Win-win helt enkelt, säger Camilla Campelo, hr-direktör på Randstad.

Enligt Sifo-undersökningen tänker var tionde svensk arbeta för ett rejält lönelyft under 2020. Framförallt personer som tjänar över 35 000 kronor i månaden vill ha mer i lönekuvertet. Bland dem har 17,2 procent uppgett att de tänker arbeta för ett rejält lönelyft, jämfört med knappt 7,8 procent bland personer med en månadslön som understiger 25 000 kronor.

Av undersökningen framgår det också att nästan dubbelt så många män (9,2 %) som kvinnor (4,9 %) planerar att ta ett steg tillbaka i karriären för att få mer tid över till annat. Det är främst i åldern 51-65 år som detta är aktuellt. Hela 13,0 procent i den här åldersgruppen svarar att de vill göra en karriärförändring för att få mer tid till över andra saker. I den yngsta åldersgruppen, 18-34 år, är siffran endast 3,7 procent.

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

Vd-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.