Varannan tjänsteman lägger ut för arbetsgivaren – utan ersättning

Medarbetare Hälften av alla tjänstemän lägger ut pengar för arbetsgivaren, som de aldrig får tillbaka. Det visar en undersökning från Pleo.

Varannan tjänsteman lägger ut för arbetsgivaren – utan ersättning
Pengarna rullar för tjänstemännen – som ofta inte får igen dem av arbetsgivaren. Foto: Adobe Stock

Fler än hälften av alla tjänstemän, 54 procent, uppger att de varje år lägger ut för arbetsgivaren och inte kräver återbetalning. Orsakerna är många, men i topp ligger förklaringar om krångliga processer och bristande teknik för hantering av utlägg.

Det är fintechföretaget Pleo som har låtit 566 tjänstemän besvara en enkät. De konstaterar att anledningen till att så många tjänstemän aldrig blir ersata är att en majoritet väljer bort att redovisa utläggen för arbetsgivaren. 61 procent av de tjänstemän som gjort privata utlägg anger borttappade kvitton som främsta anledningen till att de inte registrerar utgifterna. Något som Pleos Nordenchef Hélène Podsadni Nilsson kommenterar i ett pressmeddelande:

– Att i detta i övrigt så digitaliserade samhälle kräva att anställda ska förse företaget med fysiska kvitton gör mig konfunderad, då vi i Sverige annars är så stolta över vår höga användning av smart teknik. Tekniken för smidig och digital utläggsredovisning – utan fysiska kvitton – finns ju tillgänglig, och därför är det förvånande att så många svenska arbetsgivare fortfarande kräver att deras anställda ska utföra denna manuella hantering av utlägg.

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

Vd-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.