Titeln påverkar lönen

Lönegranskning Medarbetare med ”fel” titel riskerar att få lägre lön. Detta eftersom arbetsgivare ser på yrkestitlarna i lönestatistiken för bestämma lönen.

Titeln påverkar lönen
Vad har du för titel, lille vän? Ny rapport visar att yrkestitel påverkar lönenivå. Foto: Adobe Stock

Titlar – spelar de någon roll? Ja, för lönen gör de det, visar en ny rapport. Fackförbundet Akavia har granskat lönens samband med yrkestiteln, och funnit att fel yrkestitel kan få ekonomiska konsekvenser.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
VD-tidningen premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Strategiska artiklar med tips och analyser.
  • 6 fullmatade magasin årligen.
  • Tillgång till premiumnyheter på vdtidningen.se.
  • 100 procents fokus på vd-rollen.
Redan prenumerant?

Inom de sex olika medlemsprofessionerna i förbundet kan löneskillnaderna vara stora mellan närliggande titlar, visar genomgången. Ett exempel är business controller, en vanlig yrkesbeteckning bland ekonomer som tycks ge 4 000 kronor mer i månadslön jämfört med dem som enbart har titeln controller. I gruppen jurister har det betydelse om man kallas jurist, skattejurist eller bolagsjurist. Bolagsjuristen tjänar tolvtusen mer i månaden än skattejuristen, som i sin tur tjänar tolvtusen mer än den som fått nöja sig med enbart ”jurist” på visitkortet.

Skillnader bland IT-akademiker

Bland samhällsvetare ligger arbetsbeskrivningen för enhetschef och teamledare inte nödvändigtvis långt ifrån varandra. Men på lönepapperet ser det annorlunda ut. Medianlönen för enhetschefen ligger på 58 200 kronor i månaden, medan teamledaren får nöja sig med 45 100. Projektledaren eller ”project managern” bland samhällsvetarna har en medianlön om 46 200 kronor, medan den som tituleras ”samordnare” får 42 700 kronor.

Bland IT-akademiker får det stora ekonomiska konsekvenser om titeln lyder systemansvarig eller systemadministratör. Den ansvarige har en medianlön på 52 145 kronor i månaden; administratören har 40 400 kronor. IT-arkitekten har 60 000 kronor i månaden, systemarkitekten har 55 950.

Arbetsgivare kollar titlar i lönestatistik

Bland kommunikatörer skiljer sig medianlönen mellan kommunikatörer och informatörer. Den förra kategorin tjänar 40 000 kronor, den senare 36 600.

Det är inte ovanligt att medlemmar uppmärksammar att de upplever sig ha fel titel eller en otydlig sådan. Det berättar Jaime Aleite, biträdande förhandlingschef och löneexpert på Akavia i ett pressmeddelande.

− I lönesammanhang kan man prata om en treenighet som samspelar med varandra. Titel, arbetsuppgifter och lön. De första två påverkar den tredje. Har du fel titel riskerar det att leda till att du får en för låg lön då arbetsgivaren ofta stämmer av lönestatistiken med vad andra arbetsgivare brukar betala för samma titel, kommenterar han.

Läs hela lönegranskningen här

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

VD-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.