Var fjärde svensk sumpar friskvårdsbidraget

Hälsa Drygt 2 000 kronor. Det är genomsnittet för friskvårdsbidraget per anställd svensk och år. Men var fjärde inte använder förmånen.

Var fjärde svensk sumpar friskvårdsbidraget
Var fjärde svensk använder inte friskvårdsbidraget. Foto: Adobe Stock

Friskvårdsbidraget är en skattefri personalvårdsförmån som får uppgå till högst 5 000 kronor per år. Det får användas till enklare aktiviteter med inslag av motion eller annan friskvård, till exempel ett gymkort eller ridlektioner. Det är arbetsgivaren som bestämmer om personalen ska erbjudas friskvårdsbidrag och hur mycket.

FAKTA

Friskvårdsbidraget – skattebestämmelser

  • Arbetsgivaren bestämmer om personalen ska erbjudas ett friskvårdsbidrag.
  • Arbetsgivaren bestämmer hur friskvårdsbidraget får användas utifrån den praxis och lagstiftning som finns. Alla i personalen ska erbjudas samma villkor.
  • Friskvårdsbidraget får användas till enklare aktiviteter med inslag av motion eller för behandling som är avstressande eller motverkar ömhet och stelhet. Det får också användas till kostrådgivning och rådgivning i samband med rökavvänjning.
  • Det får inte användas för att hyra eller köpa utrustning.
  • Det får inte användas för medlemsavgifter, teorikurser, diplom, hälsovård, sjukvård eller skönhetsvård.
  • Friskvårdsbidraget ska vara av mindre värde: maximalt 5 000 kronor per år.
  • För aktiviteter utan inslag av motion, till exempel massage, får aktiviteten kosta maximalt 1 000 kronor per tillfälle för att vara av mindre värde och skattefritt.

Källa: Skatteverket

Nu har Viktväktarna låtit Sifo undersöka vad svensken gör med friskvårdsbidraget. Den visar att var fjärde anställd inte utnyttjade bidraget. 16 procent struntade i att använda det, och 13 procent glömde bort det. Att glömma bort eller strunta i att utnyttja friskvårdsbidraget var betydligt vanligare bland män (38 procent) än bland kvinnor (23 procent).

Hälften använder hela beloppet

Undersökningen visar att den genomsnittlige anställde får drygt 2000 kronor om året i friskvårdsbidrag från sin arbetsgivare. Av de som fått friskvårdsbidrag under 2022 uppgav hälften, 52 procent, att de hade använt hela bidragsbeloppet. 16 procent uppgav att de endast hade använt en del. Fler kvinnor (58 procent) än män (46 procent) använde hela bidragssumman.

Jenny Holmstedt, Marknadschef på Viktväktarna, kommenterar undersökningsresultatet i ett pressmeddelande:

– En vanlig missuppfattning är att friskvårdsbidraget endast går att använda till gymkort och gruppträningspass men faktum är att det idag går att använda till en mängd olika aktiviteter; alltifrån dansklasser, golf och klättring till rökavvänjning, kostrådgivning och profylaxkurser för blivande föräldrar.

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

Vd-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.