Rapporten bygger på en YouGov-undersökning som Great Place to Work låtit göra med medarbetare på svenska arbetsplatser i januari 2023. Den visar att rekordmånga svenskar känner att de gör skillnad på jobbet, tycker att arbetet är meningsfullt, är stolta över vad de åstadkommer på jobbet och bedömer sin arbetsplats som mycket bra.
Svenskarna trivs rekordbra på jobbet
Trivsel
Det flaggas för dåliga tider – men svenska medarbetare trivs bättre än någonsin på jobbet. Det visar en medarbetarundersökning från Great Place to Work.

Här var det glada medarbetare. Foto: Adobe Stock
Någonting är fel
Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
VD-tidningen premium
Läs vidare – starta din prenumeration
Redan prenumerant? Logga in och läs vidare.
– Vi gjorde motsvarande undersökning 2021, 2019 och 2016, och trenden är tydlig: Svenska folket känner sig mer engagerade och trivs bättre på sina jobb 2023. Vi ser två möjliga orsaker. Dels tar allt fler organisationer medarbetarnas engagemang på största allvar. Dels kan oron i omvärlden driva organisationer framåt. De tvingas ställa om och förändras i snabbare takt, vilket kan verka stimulerande, säger Jeanette Bergvall, vd för Great Place to Work, i ett pressmeddelande.
Fakta
Undersökningen i korthet
- 69% är stolta över vad de åstadkommer på jobbet.
- 63% bedömer sin arbetsplats som sammantaget mycket bra.
- 69% svarar ”här kan jag vara mig själv” och upplever att kollegorna bryr sig om varandra.
- 63% tycker att jobbet är roligt.
- 49% tycker att cheferna är bra på att delegera och att samordna medarbetarna samt involvera medarbetarna i beslut som rör deras arbete.
- 93% av medarbetarna som jobbar på distans (helt eller delvis) vill fortsätta med det 3 dagar i veckan på distans är populärast – näst populärast är 2 dagar i veckan.
- 33% av medarbetarna som jobbar på distans (helt eller delvis) tycker att gemenskapen med kollegorna försämrats.
- 44% av de yngsta medarbetarna (18–25 år) har fått sämre relation med chefen på grund av distansjobbet.
- 20% av svenska medarbetare har blivit mer oroliga för att förlora jobbet på grund av konjunkturen. Exempel på branscher där man är mer orolig än genomsnittet: Transport- och magasinering, fastighetsföretag, kommunikationsföretag, tillverkningsindustrin och byggföretag.