”Va f-n brinner de inte för?”

Krönika När jag var ung hade jag en arbetskamrat som hette Anders. Jag värvade honom till fotbollsklubben jag spelade i. Han sa: ”Javisst. Jag är på. Så länge det inte blåser.”
”Va? Hur menar du då?”
”Då vindsurfar jag.”

”Va f-n brinner de inte för?”
Antoni Lacinai är krönikör på Vd-tidningen.

Anders var en inbiten, passionerad vindsurfare. Alla andra fritidssysslor fick stå tillbaka de dagarna det blåste, för då skulle han ut på havet. Inga kompromisser. Han gillade fotboll, och var en skön kille som smälte in bra i vårt gäng. Men om väderprognosen spådde blåst fick vi hitta någon annan. Vi visste vad som gällde och accepterade det. Han fick inte lika mycket speltid men det var ok från båda håll. När han var med levererade han.

Jag tänker på Anders ibland när jag hör chefer och ägare som klagar över att medarbetarna inte brinner lika passionerat som de själva gör. Och jag tänker: ”De äger inte bolaget. De är inte högsta chefen. De har andra prioriteringar i livet. Men om de verkar trivas bra och gör bra ifrån sig ändå? Jamen, då så.”

Det är inte dessa medarbetare du ska oroa dig för i första hand. Så länge de trivs så kommer de att leverera. För vad är det för fel med att trivas? Att göra ett bra jobb och vara nöjd med det? Ingenting! Det som du kanske istället bör prioritera är om du har folk som inte trivs – eller ännu värre, när du har ”sabotörer”. Det är dessa du ska vara rädd för. Dessa medarbetare riskerar att förstöra för andra och sabba er trivsel och produktivitet.

Nu är det knappast så att ni anställer missnöjda sabotörer med flit. Nej, något har hänt med dessa människor. Kanske kommer det från fel förväntningar, kanske från ett dåligt, missanpassat ledarskap, kanske från något i privatlivet som du inte har en aning om. Ta gärna en ordentlig titt i spegeln och ta ansvar om du har bidragit. Men oavsett så måste du fixa situationen – snabbt. Annars kommer du att ha konflikter och förstörd team-känsla.

Har du passionerade, högmotiverade medarbetare? Grattis! Ta hand om dem.

Har du anställda som är helt ok med sitt jobb och trivs? Grattis igen. Var inte ledsen för det. Ta hand om dem också och se till att de presterar bra och utvecklas.

Har du sabotörer? Lös situationen eller bli av med dem.

OBS: Det kan finnas bekymmer med människor som ”bara” trivs, och det är om de hamnar i fel drivkraft, det vill säga när de inte vill utvecklas och växa utan lägger all kraft på att bevara status qou, sitta stilla i båten. Men det är tankar till en annan krönika.

Fakta

Antoni Lacinai

Han är föreläsare, författare och utbildare i kommunikation, mål och möten. Han har de senaste 25 åren jobbat med att hjälpa företagsledare att förbättra sin kommunikation. Han har nu senast skrivit boken ”Missförstå mig fel”.

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

Vd-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.