Tre tips för vd:n att möta energitjuven

Arbetsmiljö En ny undersökning visar att hälften av svenskarna uppger att de har en ”energitjuv” på jobbet, som sprider negativ energi omkring sig.Tre tips för vd:n att möta energitjuven

– Personer som sprider negativ energi kan påverka klimatet på arbetsplatsen. Som chef är det oerhört viktigt att ta itu med otrevliga beteenden direkt, säger Elisabeth Skol, HR-direktör på ManpowerGroup Sverige som genomfört undersökningen.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
VD-tidningen premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Strategiska artiklar med tips och analyser.
  • 6 fullmatade magasin årligen.
  • Tillgång till premiumnyheter på vdtidningen.se.
  • 100 procents fokus på vd-rollen.
Redan prenumerant?

Kollegorna är den viktigaste faktorn för att skapa en drömarbetsplats och hela nio av tio svenskar, 90 procent, uppger att de trivs mycket eller ganska bra med kollegorna på sitt nuvarande jobb. Trots detta har ändå hälften av svenskarna, 48 procent, en ”energitjuv” på jobbet.

Läs mer: Så hanterar du energitjuvarna

– God stämning på jobbet ger bättre förutsättningar för den enskilda medarbetaren att utvecklas. För chefen handlar det om att ta tag i beteenden som går emot värderingarna för att skicka en viktig signal till hela gruppen om att det här är en arbetsplats där vi vill varandra väl, konstaterar Elisabeth Skol.

En ”energitjuv” kan beskrivas som en person som sprider negativ energi på arbetsplatsen och skapar dålig stämning. Den stämningen kan också utgöra en stressfaktor. En tredjedel, 31 procent, svarar nämligen att dålig stämning på jobbet skapar stress.

Läs mer: Vad utmärker en besvärlig anställd?

Tre tecken på att du har att göra med en energitjuv på jobbet:

1. Hen gnäller i svepande ordalag och det är alltid någon annans fel.

2. Kollegan kommer sällan eller aldrig med egna förslag till lösningar.

3. Du blir ofta trött eller nedstämd när du möter kollegan.

Så hanterar du som kollega energitjuven på jobbet:

1. Använd en öppen följdfråga och be personen komma med konstruktiva förslag till att lösa problemet. Om svaret bara är ospecifikt gnäll kan du avsluta konversationen.

2. Kom ihåg att du inte är ensam. Det kan kännas svårt att ta ett uppföljande samtal med energitjuven själv. Ta stöd av din chef och berätta vad du vill ska hända framåt.

3. Du är ansvarig för ditt mående. Är energitjuven ett problem för dig behöver du agera. Ett aktivt val gör att du får tillbaka en känsla av kontroll och läcker mindre energi.

Tre tips för chefen för att möta energitjuven

1. Kom ihåg att ”energitjuv” ofta handlar om omedvetna beteenden. Alla kan vi vara en energitjuv för någon annan ibland. Möt kollegan med en empatisk inställning.

2. Lyssna och spegla. Var tydlig med vad som är okej och inte okej beteenden på er arbetsplats. Avsluta med att sammanfatta hur du vill att personen agerar nästa gång.

3. Ta tag i situationen innan problemet hinner växa till sig. Det blir mindre dramatiskt och spar energi för både dig och medarbetaren.

Manpower Work Life är Sveriges största arbetslivspanel. Den senaste undersökningen genomfördes av Inizio på uppdrag av ManpowerGroup under januari 2019 och omfattar anställda, egenföretagare, arbetssökande och studerande. 2 307 personer har svarat på undersökningen.

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

Vd-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.