”Tjänar på att ha lite mindre optimistiska anställda”

Affärsstyrning Att tänka positivt har blivit ett uttjatat slagord. Det tycker författarna till en ny bok som med allvar och humor ifrågasätter sanningen om den positiva och optimistiska människan.

– Lycklig pessimism är bra för alla, inte minst för företag och organisationer som skulle tjäna på att ha lite mindre optimistiska anställda, säger Janne Bylund som tillsammans med Mattias Lundberg har skrivit boken Den lyckliga pessimisten.

De menar att det finns en väg bortom den ytliga klämkäckheten om att alltid vara positiv och lycklig, något de anser inte är realitistiskt och inte passar alla.

– Det var på tiden att någon tog taktpinnen och skrev en bok som avfärdar ”sanningen” om det positiva tänkandet, en sanning som startade i början av 1980-talet, men som ingen på allvar vågat ifrågasätta. Nu sker det, säger Mattias Lundberg.

Enligt författarna gör boken upp med optimistkonsulterna och drar sig inte för avslöja både kända och mindre kända optimisters misslyckanden. De vill istället visa hur man skapar realistiska förväntningar på sitt eget liv, både privat och i yrkeslivet, lär sig skratta åt mänskliga brister och skapa realistiska förväntningar.

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

VD-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.