Stora brister i kompetensutvecklingen bland tjänstemän

Kompetensutveckling I en kompetensbarometer som idag presenteras av Unionen visar det sig att 4 av 10 tjänstemän inte har kompetensutvecklats det senaste året. Och av de tjänstemän som genomförde kompetensutveckling hade fyra av tio ingen plan för den.

Stora brister i kompetensutvecklingen bland tjänstemän

– Det här är ett bekymmer eftersom digitaliseringen bidragit till att alla tjänstemän idag måste hänga med i utvecklingen och ständigt kompetensutvecklas. Gör man inte det halkar man efter på arbetsmarknaden, säger Martin Linder, ordförande i Unionen.

Martin Linder betonar vidare att regeringen och arbetsgivarna måste göra mer för att vända trenden.

– Vi ser en utveckling där allt fler företag har svårt att hitta rätt kompetens vilket i sin tur leder till att bolag har svårt att växa och därmed riskerar tillväxten att hämmas. Det gynnar varken företagen eller Sverige.

Unionen ser flera lösningar på problemet. Det handlar bland annat om fler distanskurser och fristående kurser på högskolan som underlättar för studier parallellt med jobbet.

– Tvärtemot det behov vi ser blir sådana utbildningar färre och färre, det är en oroande utveckling, menar Martin Linder.

Unionen vill också se ett trepartssystem för kompetensutveckling för yrkesverksamma. Det bör då enligt dem bygga på en överenskommelse mellan arbetsgivar- och arbetstagarorganisationer och stödjas av staten.  Men även företagen måste aktivt arbeta med kompetensutveckling:

– Företagen måste inkludera en strategisk kompetensplan som en självklar del i all övrig affärsplanering, avslutar Martin Linder.

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

VD-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.