Stor brist i moln-och säkerhetsmognad

Digitalisering & IT En färsk rapport från Visolit och analysföretaget Radar visar att många svenska små- och medelstora företag har låg säkerhetsmognad samt nyttjar inte kraften i molnlösningar utan prioriterar effektivisering framför innovation och säkerhet.

Stor brist i moln-och säkerhetsmognad
Digitaliseringsresan innehåller ofta mer risk och större osäkerhet för små och medelstora företag än för de större företagen. Foto: Adobe Stock

– Situationen är en betydande affärsrisk för många svenska företag som omedelbart bör prioritera sitt arbete med digital mognad och säkerhet samt söka externa råd vid behov. Samtidigt behöver företagen stöd från myndigheterna, till exempel i form av ökad satsning på utbildning av IT-kompetens, säger Johan Ripe, vd i Visolit Sweden AB .

Hans Werner, vd på Radar Ecosystems Specialists betonar att situationen är allvarlig för svensk konkurrenskraft.

– Digitaliseringsresan innehåller ofta mer risk och större osäkerhet för små och medelstora företag än för de större företagen. Samtidigt är möjligheterna stora för företag som investerar i sin digitala mognad och säkerhet.

Skillnaden mot större företag är extra tydlig inom två områden:

– Det första är molnmognad. I Radars Cloud Maturity Index 2020 ligger 60% av små och medelstora företag-kunderna kvar på nivå 1 (sämst) eller 2, medan 59% av större verksamheter har klivit upp på nivå 3 eller 4 (bäst).

– Det andra är cybersäkerhet. Brist på investeringsvilja inom säkerhetsområdet trots stark prioritering utgör en allvarlig affärsrisk för små- och medelstora svenska företag. En typisk lyckad cyberattack kostar offret mellan 20 – 40 miljoner kronor. Men skadan står inte i proportion till antalet anställda eller omsättning. De mindre drabbas hårdare, upp till 10 gånger värre.

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

Vd-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.