Så förhandlar du om din vd-lön

Personligt Inför ett nytt vd-uppdrag är det viktigt att säkerställa rätt ersättning, förmåner och villkor. Vad kan du förvänta dig, och vilka fallgropar bör du undvika? Här ger Thomas Magnusson, chefsrådgivare på Ledarna, och Ulrika Kjellberg, vd för chefrekryteringsföretaget Lagotto Executive Search & Interim, sina råd för hur du bäst kan förbereda dig.

Så förhandlar du om din vd-lön
Foto: Adobe Stock/Pressbild.

Det finns en rad faktorer som påverkar en vd:s lön. Dels självklara saker som erfarenhet, företagets storlek och framtidsutsikter – dels bransch, vilken fas bolaget befinner sig i och kompetensutbudet på marknaden.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

Men en lyckad förhandling säkerställer inte bara en konkurrenskraftig ersättning, utan också förmåner och villkor som speglar ansvaret och risken i rollen.

Förberedelse – kartlägg bolaget och dess behov

Ett första steg innan du träder in i förhandlingsrummet bör alltid vara att göra en grundlig analys av bolaget. Här gäller det framför allt att titta på frågor som:

  • Hur går bolaget ekonomiskt?
  • Vilken fas befinner sig bolaget i? Startup, tillväxt eller etablerad verksamhet?
  • Vilka förväntningar har styrelsen på dig som vd?
  • Vad kan du bidra med i form av tillväxt, effektivisering eller produktutveckling?

När du identifierat dessa bör du börja fundera på vad din expertis kan bidra med för att möta kraven. Det är också viktigt att förstå branschen och marknadsläget.

– Förstå vilken lönenivå som är rimlig i branschen och vad bolag i liknande situationer erbjuder. På så sätt kan du sätta realistiska förväntningar, säger Ulrika Kjellberg, vd för chefrekryteringsföretaget Lagotto Executive Search & Interim som rekryterar chefer och seniora specialister.

Ta fasta på styrelsens förväntningar och framtidsplaner, och klargör vad du kan bidra med för att bolaget ska lyckas ta sig dit.

– Det är signaler man vill ha med sig till förhandlingen, säger Thomas Magnusson, chefsrådgivare på Ledarna. Ju mer du vet om förutsättningarna, desto bättre kan du motivera din ersättning.

Det kan vara fördelaktigt att sätta upp egna interna mål om vart du vill ta bolaget, och varför just du kan göra det på bästa sätt, innan du lämnar ditt löneanspråk.

Rimlig men ambitiös lön

Det kan vara svårt att veta vad som räknas som en ”bra” lön för ett specifikt bolag, även för den som är erfaren. Det finns ingen universell lön för vd:ar, men ett som är säkert är att lönen ska spegla ansvaret, företagets storlek och den affärsrisk du tar.

Avtalet och löneregleringen i sig kan se väldigt olika ut från bolag till bolag. Thomas Magnusson lyfter att en vd för ett mindre företag kan ligga på en lägre grundlön, men där tillväxtpotentialen kan motivera ett högre löneanspråk på sikt.

– För ett mindre bolag på en tillväxtresa kan en vd-lön vara lägre men kompletteras med bonus och optioner. För ett större bolag med stabil omsättning kan den fasta lönen vara högre och bonusarna mer prestationsbaserade, säger han.

Samtidigt varnar han för att förhandla bort sig själv genom att acceptera en lägre grundlön i hopp om höga bonusar.

– Se till att ha en stabil grundlön. Allt som kommer därutöver i form av rörlig ersättning ska vara tydligt kopplat till bolagets mål. Ta reda på vilket uppdrag styrelsen har över en tre- eller femårsperiod – den rörliga delen ska reflektera hur väl du lyckas med det.

Ha klart för dig vad du vill

Det är bra att ha ett tydligt lönespann redan innan man går in i rekryteringen – för båda parter. Ju mer både ägare och vd är transparenta med förväntningar, desto mindre risk finns det för missuppfattningar och oenigheter i slutet av processen.

– Jag tycker att det är viktigt att man själv har en strategi eller en målbild – att vara ganska överens med sig själv och ha en plan för vad man tycker är viktigt, säger Ulrika Kjellberg.

Överväg frågor som: Vad är mitt minimikrav? Vad är min ideala lön? Vilka argument kan jag använda för att försvara mitt värde?

Det är också viktigt att veta vilket typ av bolag du går in i, och vilka förutsättningar som finns för sådana bolag i branschen, poängterar hon.

På Lagotto har man på senare år sett en ökad transparens, både från bolagens och kandidaternas sida, kring vilket lönespann man kan tänka sig. Något som hon ser som positivt då det öppnar för att kompatibla kandidater kan identifieras tidigare i processen.

– Har man inte pratat ersättning från början kan man ha slösat bort varandras tid. Det är bättre att man kalibrerar det ganska tidigt, säger hon och fortsätter:

– Det finns ingen som vill försöka göra det dåligt för någon annan part utan man vill att det ska bli så bra och långsiktigt som möjligt.

Hela paketet

En vd-lön handlar om mer än siffran på lönebeskedet. Det ska vara ett helt paket, framhåller både Ulrika Kjellberg och Thomas Magnusson. Försäkringar och pensionslösningar bör alltid vara en självklarhet i avtalet, men även andra förmåner som friskvård är bra att se över.

Fakta

Saker att se över innan du skriver på:

Fast lön: Bör vara marknadsmässigt konkurrenskraftig och stabil.

Rörlig ersättning: Kopplas till specifika prestationer, exempelvis tillväxtmål eller lönsamhet.

Optioner och aktieprogram: Kan ge en extra morot och visa ditt engagemang i bolagets långsiktiga utveckling.

Pension och försäkringar: Se till att du får en trygg pensionslösning och bra försäkringar.

Förmåner: Exempelvis friskvård, semesterförmåner och möjlighet till att kombinera familjeliv med vd-rollen.

Avgångsvederlag: Ett bra avgångsvederlag är en extra trygghet.

Kompentensutveckling: Vi lever i ett samhälle där man hela tiden behöver lära sig nya saker för att vara relevant. Därför är det en bonus om det finns utrymme för mentorskap eller deltagande i olika vd-nätverk, för att hela tiden utvecklas.

Se till att bli så nöjd som möjligt

Ett vanligt, men kostsamt, misstag hos lite mer oerfarna vd:ar är att vara beredd att ta en lägre fast ersättning i ett riskfyllt bolag – till förmån för en högre rörlig. Det kan löna sig i vissa situationer men hos de bolag där affären inte lyfter kan du som vd i stället ha jobbat 80-timmarsveckor, och knappt fått någon ersättning alls.

– Du tappar väldigt mycket om den rörliga delen aldrig betalas ut. Jag tycker att man ska se till att man får en fast grundlön som man kan vara nöjd med och att eventuella bonusar ska vara just bonusar, säger Thomas Magnusson.

När är det läge att acceptera ett erbjudande och när bör man fortsätta förhandla?
– Det är som i alla förhandlingar – när ingen är riktigt nöjd men båda fortfarande vill ha varandra, säger Thomas Magnusson.

Då har man nästan kommit så långt som det går, menar han. Det viktigaste i en lyckad förhandling är att kunna underbygga sina argument.

– Det gäller att prata om sina erfarenheter och hur man vill applicera dem på den här tjänsten. Försök att dela upp det i flera etapper, först lönen, sedan bonusar och sedan eventuellt inköp i bolaget. Tänk på att du som vd inte omfattas av LAS och att din ersättning ska spegla den risk du tar när du accepterar en vd-roll, säger Thomas Magnusson.

Fakta

Do’s & dont’s:

  • Gör din research: Förstå bolaget, dess ekonomi och förväntningar.
  • Strukturera ersättningspaketet: Se till att alla delar är optimerade för dig och försök dela upp förhandlingen i flera etapper.
  • Var strategisk i förhandlingen: Bygg en stark förhandlingsposition med väl underbyggda argument som möter kraven från styrelsen. Koppla dina mål till tidigare erfarenheter och kompetens.
  • Låt en extern part granska ditt avtalsförslag: Ta hjälp innan du skriver under.

Undvik:

  • Att stirra dig blind på månadslönen: Glöm inte att rörlig ersättning och förmåner kan utgöra en stor del av det totala paketet.
  • Att acceptera ett allt för tidigt bud: Det är alltid bra att försöka förhandla så långt det går, för att båda parter ska bli så nöjda som möjligt.
  • Att inte förhandskalibrera ersättningen: Förhandlingar bör tas upp tidigt i processen för att undvika missförstånd och slöseri med tid.

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

VD-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.