
PTK:s beräkningar visar att några års deltidsarbete har en begränsad inverkan på den framtida pensionen. I ett exempel ger fem års deltidsarbete för en systemvetare en minskning av pensionen med två procent. Tio års deltidsarbete under ett yrkesliv som systemvetare ger sex procents minskning av pensionen.
– Det behöver inte vara förödande för pensionen att jobba deltid. Med tjänstepension, rätt ingångslön och en rättvis löneutveckling får även den som jobbar deltid under några år en bra pension, säger PTK:s pensionsspecialist Anna Allerstrand.
Enligt PTK:s beräkningar påverkas pensionen mer av strukturell diskriminering än av själva deltidsarbetet. En stor majoritet av de som jobbar deltid är kvinnor, och de drabbas ofta av könsdiskriminering i form av lägre ingångslöner. Dessutom förekommer det att arbetsgivare diskriminerar den som arbetar deltid genom en sämre löneutveckling. Båda dessa former av diskriminering är förbjudna i lag.
– Deltidsarbete är för många en ovärderlig möjlighet för att få ihop livspusslet. Men jag skulle önska att kvinnor och män kunde dela mer lika på deltiden under småbarnsåren. Det skulle leda till mer jämställdhet, både inom familjen och i arbetslivet, menar Anna Allerstrand.
Rapporten bygger på intervjuer som Novus gjort med över 2 000 tjänstemän i privat sektor om hur de ser på att jobba deltid.