Ny vd på Lantmännen blir Peter Annas

På nytt jobb Lantmännen maskin får ny vd den 1 september. Då efterträds Leif Thorwaldsson av Lantmännen-veteranen Peter Annas.

Ny vd på Lantmännen blir Peter Annas
Peter Annas, chef Utveckling, Lantmännen Lantbruk

Peter Annas har haft olika roller på Lantmännen i över 25 år. Som vd vill han bland annat att utveckla möjligheterna med ”smart farming”, där ny teknik och kompetens implementeras inom svenskt lantbruk.

– Jag ser fram emot att leda Lantmännen Maskin och vidareutveckla affären tillsammans med våra leverantörer, partners och inte minst med vår fantastiska personal som besitter stor kompetens, säger Peter Annas i en kommentar.

– Maskinaffären är en central och viktig verksamhet för det svenska lantbruket och jag ser en potential i att bli ännu vassare genom att tillsammans med övriga verksamheter inom Lantmännen fortsatt arbeta med att driva produktivitet och lönsamhet på gård genom att erbjuda en bra produkt- och tjänsteportfölj, fortsätter han.

Starka ledaregenskaper

Peter Annas har en masterexamen från Sveriges lantbruksuniversitet 1997. På Lantmännen och haft olika chefsroller inom Division Lantbruk, bland annat som utsädeschef, vd för SW Seed och BioAgri och de senare åren som växtodlingschef. Sedan 2020 är han chef för koncernens FoU och innovationsavdelning.

Lantmännen är ett lantbrukskooperativ med 18 000 medlemmar och 10 000 anställda, som är verksamma inom lantbruk, maskin, bioenergi och livsmedel.

– Vi har genomfört flertalet stora förändringar i bolaget senaste åren och företaget har nu bra förutsättningar för att fortsätta att utvecklas i linje med vår strategi. Jag är väldigt glad att Peter har valt att axla rollen som vd för Lantmännen Maskin. Med Peters starka ledaregenskaper, tidigare erfarenheter från flera delar av Lantmännenkoncernen och stora drivkraft ger vi Lantmännen Maskin de bästa förutsättningarna för att nå uppsatta mål, säger Elisabeth Ringdahl, chef för Division Lantbruk i en kommentar.

Leif Thorwaldsson går i pension efter att ha suttit på vd-posten sedan 2019.

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

VD-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.