Nordiska företag betalar i snitt 12 miljoner i cyberattacker

Cyberbrott En rapport från Barracuda Networks visar att nordiska företag betalar stora belopp i cyberattacker. Värst drabbas företag med hög andel distansarbete.

Nordiska företag betalar i snitt 12 miljoner i cyberattacker
Nordiska företag betalar miljoner i e-postattacker.

Nordiska företag är bra på att skydda sig mot cyberattacker – men när de drabbas så drabbas de rejält. En rapport från Barracuda Networks visar att företag i Norden som faller offer för e-postattacker betalar mer än i de flesta andra länder – i genomsnitt 12 miljoner kronor per attack.

Bara indiska företag ligger högre med 13 miljoner kronor i snitt. Lägst hamnar brittiska företag med 6,5 miljoner kronor. Det totala genomsnittet är cirka 10 miljoner kronor.

Distansjobbande företag drabbas värst

Enligt rapporten drabbades 54 procent av de brittiska företagen av cyberattacker via e-post. Siffran kan jämföras med de mest drabbade länderna, Benelux, där hela 85 procent av företagen har drabbats. De nordiska företagen inrättar sig däremellan, med 68 procent. Det totala genomsnittet är 75 procent.

– Enligt rapporten behöver hela 60 procent av mindre och medelstora företag som drabbas av en cyberattack stänga ned sin verksamhet inom sex månader efter en attack, säger Peter Graymon, ansvarig för Barracuda Networks i Norden, i ett pressmeddelande.

Studien visar också att företag med en hög andel distansarbete drabbas värre än andra vid e-postburna cyberangrepp.

– Att drabbas av en cyberattack kan få allvarliga följder på flera plan. Det är heller inte bara en fråga om ekonomiska konsekvenser – företagets rykte och IT-avdelningens yrkesstolthet står också på spel, avslutar Peter Graymon.

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

VD-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.