Hybrida arbetssättet har skapat konflikter

Enligt Microsofts senaste upplaga av rapporten Work Trend Index har det hybrida arbetssättet skapat en konflikt inom organisationer. För samtidigt som närmare nio av tio medarbetare uppger att de är produktiva på jobbet så upplever nästan en lika stor andel av ledarna att hybridarbetet gör det svårt att bedöma ifall deras anställda faktiskt är produktiva.

Hybrida arbetssättet har skapat konflikter
73 procent av de anställda upplever att de behöver bättre anledningar till att de ska åka in till kontoret förutom att organisationen kräver det. Foto: Adobe Stock

I Microsofts senaste Work Trend Index-rapport har man tagit tempen på hur väl det hybrida arbetssättet har tagits emot hos företag och organisationer runtom i världen. Den nya upplagan av rapporten baseras på en undersökning med cirka 20 000 personer i 11 länder, arbetslivstrender från LinkedIn samt biljontals produktivitetssignaler från Microsoft 365.

Rapporten visar bland annat att:

– 87 procent av de anställda uppger att de är produktiva på jobbet medan 85 procent av ledarna anser att det hybrida arbetssättet har gjort det svårt för dem att säkerställa att deras anställda faktiskt är produktiva.

– Både anställda och ledare anser att kommunikation är den absolut viktigaste aspekten för att lyckas i sina roller det kommande året.

Läs mer om World Trend Index

– 73 procent av de anställda upplever att de behöver bättre anledningar till att de ska åka in till kontoret förutom att organisationen kräver det. 84 procent skulle kunna tänka sig åka in för att hänga med kollegorna och 85 procent skulle göra det för teambuildingens skull.

Att kontoren i dag behöver erbjuda ett mervärde bekräftas även enligt en färsk Sifo- undersökning som beställdes av MER Arkitekter – arkitektkontoret som designade Microsoft Sveriges nya lokaler. Vid frågan om vad som får svenskarna motiverade till att arbeta mer från kontoret svarade 36 procent att de önskade förmåner som underlättar i vardagen.

– Övergången till ett mer hybridarbetssätt kan upplevas som lite utmanande då medarbetarna inte träffar varandra i lika stor utsträckning som innan pandemin. Ledare kan exempelvis oroa sig över att spontana idéer och innovation som tidigare kunde uppstå vid kaffemaskinen kan gå förlorade när inte alla är på kontoret samtidigt, säger Nina Rapp, affärsområdeschef för Modern Work på Microsoft Sverige.

Work Trend Index visar även att drygt varannan anställd, 55 procent, upplever att det bästa sättet att utvecklas i karriären är genom att byta jobb. Däremot skulle 68 procent av de anställda kunna tänka sig stanna kvar på företaget om det blev enklare att byta karriär inom organisationen.

 

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

VD-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.