Sifo-undersökningen, som genomfördes under förra året, visar att två av tre, 64 procent, anser att läkaryrket ger högst status, följt av vd med 52 procent.
Hög status att vara vd
En undersökning som Sifo gjort på uppdrag av bemannings- och rekryteringsföretaget Randstad visar att vd är det yrke som har näst högst status efter läkaryrket. Vad är det då som lockar med vd-jobbet?
Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
- Strategiska artiklar med tips och analyser.
- 6 fullmatade magasin årligen.
- Tillgång till premiumnyheter på vdtidningen.se.
- 100 procents fokus på vd-rollen.
– Åsikterna skiljer sig något mellan åldrarna. Exempelvis svarar 60 procent av personerna i åldern 18–34 år att vd-yrket har högst status, jämfört med 44 procent bland 50–65-åringarna och 50 procent bland de i åldern 35–49 år, berättar Malin Brock, regionansvarig för vd-rekryteringar hos Randstad.
Malin Brock konstaterar att bilden av vd-jobbet förändrats en hel del genom historien.
– Gamla sanningar om den stentuffe vd:n med slips och ett stort skrivbord har nu punkterats för gott. Idag är det snälla och inkluderande vd:ar som är mest efterfrågade och det kan säkert bidra till att många yngre nu gärna ser sig själva i den rollen, konstaterar hon.
Att ha möjlighet att påverka, styra och ta ett helhetsgrepp över en verksamhet lockar och ger vd-jobbet status. En del av statustänkandet ligger även i föreställningen att vd:ar har höga löner.
– Men sanningen är den att det finns många andra yrken som ger mer pengar i börsen. I genomsnitt ligger vd-lönerna i Sverige på 76 000 kronor. Fast löneläget varierar naturligtvis en hel del.
Studier som Svenskt Näringsliv gjort visar att högst är lönerna bland vd:ar inom industrin och lägst är de inom jord- och skogsbruk samt byggsektorn. Hos de tio procent som har lägst lön ligger löneläget som högst på 42 500 kronor per månad. Ser man i stället till de tio procenten med högst lön ligger den som lägst på 192 000 kronor per månad.
Lång önskelista
När Malin Brock hjälper ett företag med en vd-rekrytering kommer de ofta med en lång önskelista på vilka egenskaper den nye vd:n ska ha.
– Det finns dock sällan någon person som besitter alla dessa egenskaper. Därför gäller det att prioritera vilka egenskaper som är viktigast. Att vara beredd på att möta utmaningar varje dag och motiveras av dem är nog det viktigaste liksom analytisk förmåga, ha helikopterseende och inte grotta ner sig i detaljer. En bra vd har också ett högt EQ.
Hon har sett att den som vill bli vd och inte har så bra kunskap om ekonomi bör komplettera sin kunskapsbank innan de hoppar på sitt drömjobb.
– Annars finns risk att man hamnar på efterkälken eftersom uppdraget som vd:n har är att företaget ska vara lönsamt, avslutar Malin Brock.